ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan 12 yaşındaki Katelyn Thornley, aylar boyunca dakikada 20 kez hapşırdı. İlk hapşırık krizi okulda müzik ersinden çıktıktan sonra başladı. O günden beri hayatı kabusa dönüştü. Çünkü arkadaşlarının alaylarından korktuğu için okula gitmekten vazgeçti.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Karnında ve bacaklarında sürekli ağrıdan yakınıyor ve güçlükle beslenebiliyor. Bu hapşırıklarının nedenini öğrenebilmek için doktor doktor dolaştı. Başvurduğu 6 doktorun hiç biri bir teşhis koyamadı. İnsan hapşırınca burun ve ağız yoluyla ciğerlerdeki hava dışarı veriliyor. Hapşırığın nedeni burunun sümüksü tabakası tahriş olması. Yani, bünye kendini korumak için refleks olarak hapşırığa yol açıyor.

 

Nezle olunca veya alerjik bir reaksiyon ortaya çıkınca, bu, toz ya da mikrop gibi tahriş edicilerin burunun savunma sistemini deldiği anlamına geliyor. Hapşırık bu atıkların, yani toz veya mikropların ciğerlere ulaşmadan dışarı atılmasını sağlıyor.

 

Bir nokta daha: Hava kirliliği de hapşırığı tetikleyebiliyor. Bir toplantıda, sınıfta, işyerinde hapşırık gelince tutmaya çalışmak tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor: Kulakta doku bozulması, hatta kulak zarının delinmesi gibi. O nedenle hapşırığınız gelince iki elinizle ağzınızı kapatın ve hapşırın.