Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda Alzheimer'a yakalanmanızı engelleyecek 5 sağlık tavsiyesi hakkında detaylı bilgiler verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda Alzheimer'a yakalanmanızı engelleyecek 5 sağlık tavsiyesi hakkında detaylı bilgiler verdi. Son dönemde yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda Alzheimer'a yakalanmanızı engelleyecek 5 sağlık tavsiyesi hakkında detaylı bilgiler verdi.

 

Son 20 yıldır Alzheimer hastalığı demansa sebep olan hastalıkların en dikkat çekeni olmuş durumda. Bu oldukça korkutucu ve zorlukları olan bir hastalık. Alzheimer hastalarında hafıza kaybı ve diğer zihinsel becerilerde bozulma görülüyor. Parkinson ve Huntington hastalıkları başka bir demans kategorisine giriyor. Maalesef bu hastalıkların çoğu tamamen tedavi edilemiyor ve hastalık zaman içinde daha da kötüleşiyor. Halk arasındaki adıyla bunama olarak bilinen demans hastalarının ortak özelliği yakın zamanda olmuş olayları unutmak ve sık sık aynı soruları sormak. Buna çoğunlukla depresyon, uyuşukluk ve ilgisizlik eşlik ediyor.

 

Henüz Alzheimer ve benzeri hastalıkların tedavisi olmasa da bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için çaba gösterebiliriz. Doğal, sağlıklı gıdalar yemek ve mümkün olduğunca az ilaç kullanmak demans riskini azaltacaktır. Ayrıca sigara ve alkol tüketimi arttıkça demans riski de artar.

 

İşte Alzheimer’a yakalanmanızı engelleyecek 5 sağlık tavsiyesi;

 

1. Düzenli vitamin alın

 

D vitamini zihinsel işlevlerin düzgün çalışması için gereklidir. Düzenli D vitamini takviyesi alarak bedeninizi gelecekteki olası hastalıklara karşı korumuş olursunuz. Genelde ihtiyacımız olan D vitamininin büyük bir kısmını güneşten alıyoruz. Yalnız güneşin az göründüğü kış aylarında D vitamini takviyesi almak çok faydalı olacaktır. Ayrıca B vitamini de kardiyovasküler sistemi sağlıklı tutarak yaşlılığın getirdiği hastalıkları uzak tutan bir vitamindir.

 

2. Aktif bir hayat sürün

 

Zihinsel, fiziksel ve sosyal olarak aktif bir yaşam tarzı sürmenin demans riskini azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Aktif olmak yaşlılığın getirdiği hastalıkları uzak tutacaktır. Hafif yürüyüşler, bulmaca veya sudoku çözmek, eski dostlarla düzenli olarak bir araya gelmek hayat kalitenizi arttırırken sizi daha sağlıklı yapacaktır. Ayrıca yabancı dil bilen kişilerde demans hastalıklarının 5 yıl kadar geriden geldiği bilimsel raporlarda görülmektedir. Sağlıklı bir kalp yaşlanmaya ilişkin pek çok hastalığı doğal olarak sizden uzak tutar. Zihinsel işlevsellik söz konusu olduğunda beyne yeterli kan gitmesinin önemi büyüktür. Bu yüzden günde yarım saatlik hafif egzersizin uzun vadede çok büyük faydası vardır.

 

Zihinsel keskinlik ve güçlü bir kalbin yanı sıra sağlıklı ilişkiler sürdürmek de hastalık riskini azaltacaktır. Arkadaşlar, aile fertler, ve eski iş arkadaşları ile temasta kalmak yalnız hissetmemenizi sağlar. Akıl sağlığının fiziksel sağlık üstündeki etkisini hafife almayın.

 

3. Kötü alışkanlıklardan kurtulmaya çalışın

 

Alkol ve sigaranın vücuda verdiği zarar zaman içinde daha da belirgin bir hale gelir. Demansa hastalıklar da bundan nasibini almaktadır. Sigara sadece akciğerlere değil vücudun her bölgesine zarar verir. Her gün sigara içen kişiler içmeyenlere göre %45 daha fazla demansa bağlı hastalıklara yakalanmaya meyillidir. Uzun süreden beri alkol ve sigara kullanıyor olsanız bile bıraktıktan sonra vücudunuz hasarın bir kısmını onaracaktır.

 

4. Düzenli sağlık kontrolleri yaptırın

 

Düzenli olarak doktora görünmeniz bazı hastalıkların erken teşhis edilmesini sağlar. Ayrıca yaş aldıkça tansiyon ve kolesterolünüzü düzenli kontrol ettirmenizi öneririz. Doğru beslenmek ve kiloya dikkat etmek de son derce faydalıdır. Obezite ve sağlıksız bir kalp demansa bağlı hastalıklarda asıl riski oluşturur.

 

5. Güvenliği ihmal etmeyin

 

Araştırmalara göre kafa travmaları kişinin gelecekte demans hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır. Eğer yaralanma riski taşıyan sporlardan hoşlanıyorsanız gerekli güvenlik önlemlerini alarak ciddi bir kafa travmasının önüne geçebilirsiniz. Kaya tırmanışı, dağcılık, bisiklet ve su sporları gerekli teçhizat olmadan yapılmamalıdır. Bu sporları yaparken sürekli kask giyerek beyninizi olası hasarlara karşı koruyabilirsiniz.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.