Amerika Dışişleri Bakanı Anthony Blinken İsrail Filistin çatışmalarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana 3. kez İsrail'e gitti. 

 

Amerika Dışişleri Bakanı Anthony Blinken İsrail Filistin çatışmalarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana 3. kez İsrail'e gitti.  ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaklaşık dört haftadır Gazze'ye hava ve kara saldırılarını sürdüren İsrail'e gitti. Söz konusu ziyaret savaşın başlangıcından bu yana Blinken’ın İsrail’e düzenlediği üçüncü ziyaret.

 

Ensonhaber'in haberine göre; Blinken, Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Blinken, ziyarette, İsrail'in kendini savunma hakkı ile ABD'nin Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamaya yönelik devam eden çalışmalarının ele alınacağını söyledi. Bakan Blinken, İsrail ve Ürdün de dahil bazı ülkeleri kapsayan ziyareti için başkent Washington'dan ayrılmadan önce, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

 

Çatışmasının diğer ülkelere yayılmasını önlemek de önceliklerimizden biri

 

Ziyaretinin ilk durağının İsrail olacağını belirten Blinken, "İsrail'in kendini savunma ve bu tarz saldırıların bir daha olmayacağını sağlama konusunda sadece hakkı değil, sorumluluğu var” ifadesini kullandı. Blinken, İsrail'in eylemlerinde sivillerin korunmasının önemine işaret ederek "Sivilleri daha iyi korumak için atılabilecek somut adımları da konuşmak istiyoruz" dedi. İsrail-Filistin çatışmasının diğer ülkelere yayılmasını önlemenin de önceliklerinden biri olduğunu belirten Antony Blinken, bir diğer önceliklerinin de esirlerin serbest bırakılması olduğunu vurguladı.

 

“Hamas sivilleri canlı kalkan, hastaneleri ve camileri de karargah olarak kullanıyor”

 

Bir gazetecinin, İsrail'e Gazze'deki eylemleri konusunda baskı yapılıp yapılmayacağını sorması üzerine Blinken, İsrail'in kendini savunma hakkı ve zorunluluğu olduğunu tekrar etti. Blinken, sivil ölümlerden dolayı Hamas'ı suçlayarak Hamas'ın sivilleri canlı kalkan, hastaneleri ve camileri de karargah olarak kullandığını söyledi

 

Sivil ölümleri konusunda Blinken, "Filistinli bir çocuğun, yıkık binanın enkazından çıkarıldığını gördüğümde, İsrail'de ya da başka yerde aynı olayı gördüğümde olduğu gibi bu beni derinden etkiliyor" diye konuştu.