Türkiye kuraklık riskiyle karşı karşıyayken uzmanlar kuraklığa karşı kamu kuruluşlarının yapacağı bir şeyi olmadığını belirterek, toplum bilinci oluşturulması gerektiğini söylüyor. Peki, Kuraklık için ne yapılmalı? İşte detaylar…

 

Türkiye kuraklık riskiyle karşı karşıyayken uzmanlar kuraklığa karşı kamu kuruluşlarının yapacağı bir şeyi olmadığını belirterek, toplum bilinci oluşturulması gerektiğini söylüyor. Hürriyet’ten Aysel Alp’ın habere göre, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, ‘Günlük kıyafet değiştirmeyecek, duş almayacak, çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu kullanacağız. Kuraklıkla mücadele sadece kamu kuruluşunun yapacağı bir şey değil; topluca mücadele etmeliyiz. Tıraş olurken musluk boşa akmasın.’ Önerilerini yaptı.

 

 

YAĞIŞLAR PARAYLA ALINMIYOR

 

Fırat Çukurçayır: ‘Önümüzdeki süreçte yağışlar mevsim normallerinde gitmezse tarımda rekolte düşecek, gıda fiyatları da daha hızlı artacak. 2-3 yıldır Kuraklık yaşıyoruz ama birkaç gün yağmur yağınca sorun ortadan kalktı, sanıyoruz. Yağışlar parayla satın alınamıyor o zaman tasarruf, ülke gündeminin birinci maddesi olacak. Suyun yüzde 75’i tarımda, yüzde 13’ü sanayide ve yüzde 12’si de evlerde kullanılıyor.’ Dedi.

 

 

KURAKLIĞA DAYANIKLI ÜRÜNLER EKİLSİN

 

Fırat Çukurçayır: ‘Tarımda ürün deseni değişikliğiyle, kuraklığa dayalı türlerle, damla sulama sistemleriyle tasarrufa gidilmeli, çiftçi teşvik edilmeli.’ İfadelerini kullandı.

 

 

TIRAŞ OLURKEN MUSLUK AKMASIN

 

Fırat Çukurçayır: ‘Bizler tıraş olurken, diş fırçalarken suyu boşa akıtmayacağız. Sadece su değil enerji tasarrufu da yapacağız ki elektrik üretimi sağlayan barajlarda gereksiz su kullanımı önlensin.’ Diyerek çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam dolu kullanılması gerektiğine de dikkat çekti. 

 

 

 HER GÜN KIYAFET DEĞİŞTİRMEYİN

 

Fırat Çukurçayır: ‘Günlük kıyafet değiştirmeyecek, duş almayacak, çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu kullanacağız. Kuraklıkla mücadele sadece kamu kuruluşunun yapacağı bir şey değil; topluca mücadele etmeliyiz.’ Önerilerinde bulundu.