Haftada en az 2 kez kuru bakliyat ve balık yiyor musunuz? Yemiyorsanız, tez elden başlamalısınız.

 

Önce bir önemli uyarı: “Beslenme” artık sadece yemek-içmek değil. Evet, emek var ama onu eritmek de var. Çağımızın en yaygın hastalıklarının belki de başında gelen, kalp-damar hastalıklarını da tetikleyen obeziteye karşı önlem almak istiyorsanız, “Beslenme artı fiziki faaliyet” denklemini benimsemek zorundasınız.

 

İşte bir uzmanın önerileri…

 

Soru: Günde 5 sebze ve meyve yemek, yağlı maddeleri, tuzu ve şekeri kısıtlamak dışında obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltmak için neler yapmalıyız?

 

Cevap: Öncelikle haftada en az 2 kez bakliyat (Mercimek, barbunya fasulyesi, nohut gibi) tüketmelisiniz. Çünkü onlar bitkisel protein ve elya kaynağı. Şarküteri tüketiminizi haftada 150 grama, eti ise 500 grama düşürmelisiniz. Bu, “Kolorektal (Kolon ve rektumda görülen kanser) riskini azaltmanızı sağlayacak. Daha sonra gündü bir avuç kabuklu, yani kuru meyve, haftada 2 kez de balık öneriliyor. Ayrıca, aylarca bekletilmiş, stoklanmış besinler yerine yerel, taze ve mevsimlik yiyeceklere yönelirsiniz, çok daha fazla vitamin ve mineral almış olacaksınız. Bu da sağlık açısından büyük faydalar sağlayacak.

 

Soru: İşlenmiş ve bol katkı maddesi içeren yiyeceklere nasıl yaklaşılmalı?

 

Cevap: İşlenmiş besinler kronik hastalıkları kamçılıyor. Ayrıca katkı maddeleri de (Renklendirici, emülsiyonlandırıcı, yani büyük yağ parçalarını eritici ve nitrit gibi) sağlık için ciddi tehlike oluşturuyor.