Japonya kıyılarında bir çevre felaketi yaşanıyor. Ülkenin kuzeyideki Hokkaido adasındaki sahil şehri Hokodat’ta kıyıya 1.200 ton sardalya ve uskumru cesedi vurdu. Fotoğraflarda ve videolarda kıyının bir baştan öbürüne ölü deniz canlılarıyla kaplanmış görüntüleri dehşet uyandırdı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Birkaç yüz kilometre güneydeki Nakiri plajlarında da benzer görüntülerle karşılaşıldı. Bölgenin bir balıkçısı, “Hayatımda hiç böyle bir şey görmedim” dedi. Deniz canlılarındaki bu katliamla ilgili olarak çeşitli varsayımlar öne sürülüyor.

 

İlk görüşe göre, “Termik şok”, yani balık sürülerinin göçü sırasında birden ortaya çıkan ısı değişikliği, sürülerin yoğunluğu nedeniyle oksijen eksikliği veya avcı bir grubun saldırısından kaçmak isterken karaya vurmuş olmaları sayılıyor.

 

Ancak bir başka olasılık doğrulanırsa, Tokyo Hükümeti’nin başı ciddi şekilde ağrıyabilir: Fukuşima nükleer santralinin radyoaktif sularının birkaç ay önce denize bırakılmasının yol açtığı etkiler. Japon Hükümeti bu iddiayı kesin bir dille reddediyor.