“Dağ terapidir” diyor Ximena Gutierrez Orizaba tepesine (5 bin 610 metre yüksekliğinde) tırmanmaya hazırlanırken. Kemik kanserinden bir bacağını kaybeden genç kadın koltuk değnekleriyle dağa tırmanacak. Kanser tedavisi görmüş 15 kadar Meksikalı ve Fransız ile birlikte.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ximena, Erika, Fernando, David (4’ü de ampüte), Victor, Gabrielle, Carla, Jean-Marc... Hepsi Fransa’da kurulan ve “Kanserden sonraki hayat”ı kutlamak isteyen “Umut tepesi” oluşumunun girişimiyle bu tırmanışı gerçekleştirecekler. Ximena’nın da aralarında bulunduğu 4 Meksikalı geçen Temmuz’da Alpler’e tırmanmışlardı. Şimdi Fransızlar, Meksika’da aynı deneyi tekrarlayacaklar. Macera 4 bin 200 metrede kurulan bir kampta dağa alışma gecesiyle başladı. Ertesi gün yer yer karla kaplı ve hayli sarp zirveye tırmanmak için 6 saatlik bir yürüyüş başladı.

 

Üçü de koltuk değnekli 22 yaşındaki Ximena, 23 yaşındaki Erika, 18 yaşındaki Fernando ve sol dizinde bir protezle yürüyen 30 yaşındaki David için dağın sarp yapısı ciddi bir sıkıntı oluşturuyor. “Bunu nasıl başardığıma ben bile inanamıyorum” diyor 15 yaşında kemik kanserinden bir bacağını yitirmiş olan Ximena Gutierrez. Ve ekliyor: “Dağ hem gücümü, hem de kendimle ilkili beklentilerimi aşmamı sağlıyor.”

 

Grup dağdaki buzul bölgesinde, 4 bin 900 metre yükseklikteki kamp yerine ulaşıyor. Kılavuzlar çadırları kuruyor. Gecenin sessizliğinde, 19 yaşındaki Carla Boheme, yorgunluğunu atmaya çalışıyor. Kanada’da yaşayan 22 yaşındaki kızkardeşi Marie, one destek olmak için Meksika’ya koşup geldi. 9 yaşındayken ortaya çıkan “Üst yutak kanseri”nin üçüncü kez metastas yaptığını Meksika’ya gelmeden 4 gün önce doktoru haber verdi. “Umurumda bile değil dedim. Meksika’ya gideceğim ve yolculuğumun sonuna kadar hayatın tadını çıkaracağım. Dönüşümde doktorlarla görüşüp beni neyin beklediğini öğreneceğim.”

 

Yattılar. Gece 01’de kılavuzlar onları uyandırdı. Toparlanma zamanı gelmişti. Buz gibi bir gecede dağa tırmanmak için donanımlarını hazırladılar. Şafak sökerken tırmanışa geçtiler. 5 bin 300 metreden itibaren solunum güçlükleri başladı. Gün ağardığında tepeye yaklaşmışlardı. Ufukta siyah, portakal rengi ve mor karışımı bir ufuk görülüyordu.

 

Ve nihayet zirve…

 

“Kendimi çok güçlü hissediyorum” dedi gülümseyerek Ximena, göz alabildiğine uzanan manzaraya ve ufukta sıra sıra uzanan üç volkana (4 bin 105 metre yüksekliğindeki Malinche, 5 bin 201 metre yüksekliğindeki Iztaccihuatl ve 5 bin 419 metre yüksekliğindeki Popocatepetl) bakarak…