Vitaminler sağlığımız için çok önemli ama ne yazık ki, bünyemiz tarafından üretilmiyor, Peki, bu koşullarda yeterince vitamin aldığımızdan nasıl emin olabiliriz.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Cevap: Yaşa ve tüketimlerinin ölçüsünün etkileyebileceği risklere bağlı.

 

Vitaminler, adlarının da belirttiği gibi (Not: Latince’de “Hayat” anlamına gelen “Vita” sözcüğünden türetildi), sağlığımız için olmazsa olmaz denecek kadar hayati bir öneme sahip. Çünkü, bünyemizde bir çok kimyasal reaksiyona katkıda bulunuyorlar. Ancak, yukarda da belirttiğimiz gibi, bünyemiz nasıl vitamin üretileceğini bilmiyor.

 

O nedenle vitamin kaynaklarına, yani besin maddelerine erişmek hayati bir önem taşıyor. Özellikle vitamin deposu olan meyvelere.

 

Aslında dengeli bir beslenme bir çoğumuz için yeterli vitamin almaya yetiyor. Ancak toplumun bazı kesimlerinin sağlıklarını korumaları için ek vitamine ihtiyaçları bulunuyor.

 

Vitaminlerin sağlık için bu kilit rolü, milyonlarca kişide takviye vitamin almayı takıntıya dönüştürdü.

 

ABD’de yayınlanan bir araştırmada, ek vitamin arayışında olanların çok büyük bir çoğunluğunun sağlığına özen gösteren, sigara içmeyen, alkolü ölçülü tüketen, dengeli beslenen varlıklı kesimden olduğunu ortaya koydu. Oysa yine araştırmalara göre, beslenme sorunu yaşamayanların bu tür ek vitamin desteği almalarının tıbbi açıdan hiçbir faydası yok.

 

Tam tersine, yiyeceklerinden yeterince vitamin alanların ilaçlar yoluyla ek vitamin arayışına girmeleri tehlikeli sonuçlara götürebilir: “Aşırı vitamin yüklenmesi”.

 

Örneğin “D vitamini” takviyesi sağlığınızı bozabilir. Aynı şekilde, örneğin, bir anne adayının hamilelik sürecinde aşırı “A vitamini” tüketmesi, bebeğin sağlığı için sorunlar yaratabiliyor. Sigara içenlerin, veya geçmişte sigara içmiş olanların “A vitamini” kullanmaları ise akciğer kanserini tetikleyebilir.

 

Peki, kimler besin dışı ek vitamin kullanmalı?

 

İdeal olan tüm bu proteinlerin beslenme yoluyla alınması. Ama bazen bu pek mümkün olmuyor. Örneğin sosyo-ekonomik açıdan sıkıntılı olan kesimler. Bunlar sürekli beslenme yetersizliğiyle karşı karşıya oldukları için, takviye vitaminle tedavileri gerekiyor.

 

Ek vitamine ihtiyaç duyan bir başka kesim: Yaşlılar. Daha az besin tükettikleri, “B12 vitamini” gibi sağlıkları için gerekli destekleri yiyeceklerinden yeterince almadıkları için, onlara da vitamin tabletleri veya kapsülleri gerekebiliyor.

 

Bir başka grup: Hamile kadınlar. Onların ek “Folik asit”, yani “B9 vitamini”ne hitiyaçları var. Bu vitamin beynin deformasyonu riskini azaltıyor.

 

Ve nihayet, alkolizm, idrar zorluğu, çölyak gibi hastalıkları olanlar da “B9 vitamini” kullanabilir.

 

Buna karşılık, sağlığınız yerindeyse, iyi besleniyorsanız, takviye vitaminin kesinlikle hiçbir faydası yok. Tam tersine, durduk yerde başınıza dert açabilirsiniz.