2022'de Türkiye Hangi Olayları Yaşadı?

 

2022 Yılı Türkiye Z Raporunu Sizin İçin Derledik! İşte Yıl Boyu Türkiye'de Yaşanan Olaylar...

 

 

Ocak

Türkiye:

Ermenistan'a uyguladığı ambargoyu kaldırdı.

Konya - Karaman hızlı tren hattı hizmete girdi.

 

Şubat

Türkiye:

Ermenistan ve Türkiye arasında normalleşme sürecinin başlamasının ardından, iki ülke arası uçuşlar başladı.

YÖK yaptığı açıklama ile üniversite giriş sınavı YKS'de baraj puanının kaldırıldığını açıkladı.

 

 

Mart

Türkiye:

2 Mart - Türkiye'de COVID-19 pandemisi'nden dolayı 10 Nisan 2020'den beri uygulanan HES Kodu uygulaması ve açık alanlarda maske takma zorunluluğu, 2 Mart 2022 tarihinde yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonucunda kaldırıldı. Ancak Koronavirüs Bilim Kurulu, HES Kodu uygulamasının toplu taşıma araçlarında devam edeceği ve kapalı alanlarda maske kullanımına devam edileceğini açıkladı .

9 Mart - İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da 14 yıl sonra görüştü. 

10 Mart - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Antalya'da Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda görüştü. Rusya'nın Ukrayna'yı istilasının sonlandırılması, sivillerin tahliyesi ve ateşkes ile ilgili yapılan görüşmeler olumsuz sonuçlandı.

18 Mart - 1915 Çanakkale Köprüsü'nü de içinde bulunduran Malkara - Çanakkale Otoyolu hizmete girdi.

29 Mart - Rus ve Ukraynalı heyetler Rusya-Ukrayna Barış Görüşmeleri kapsamında İstanbul, Dolmabahçe'de görüştü. Görüşme olumsuz sonuçlansa da Ukraynalı yetkililer Türkiye'yi garantör ülkeler arasında görmek istediklerini belirttiler.

 

 

Nisan

Türkiye:

7 Nisan - 2 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Suudi Arabistan Başkonsolosluğun'da gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin açılan dava dosyası Suudi Arabistan'a devredildi.

18 Nisan - TSK tarafından Pençe-Kilit Operasyonu başlatıldı.

25 Nisan - Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

27 Nisan - FIBA Europe Cup finalinde Bahçeşehir Koleji birinci maçta 69-72 yendiği rakibi Pallacanestro Reggiana'yı ikinci maçta 90-74 sonuçla mağlup ederek 2021-22 FIBA Europe Cup şampiyonu oldu. Ayrıca Bahçeşehir Koleji kupayı kazanan ilk Türk takımı oldu.

 

 

Mayıs

Türkiye:

11 Mayıs - Medya sanatçısı Refik Anadol'un NFT eseri Barselona'da gerçekleşen açık arttırmada 1 milyon 380 bin dolarlık rekor fiyata satıldı.[15]

21 Mayıs - 2021-22 EuroLeague final karşılaşmasında Anadolu Efes rakibi Real Madrid'i 58-57 mağlup ederek üst üste ikinci kez EuroLeague şampiyonu oldu.[16]

22 Mayıs - 2021-22 CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi finalinde Vakıfbank rakibi Imoco Volley'i 22-25, 21-25, 25-23 ve 21-25'lik setlerle 3-1 mağlup ederek beşinci kez Avrupa şampiyonu oldu.[17]

25 Mayıs - İsrail-Türkiye arasında 15 yıl sonra ilk kez Dışişleri Bakanı seviyesinde görüşme gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsraili mevkidaşı Yair Lapid ile Tel Aviv'de görüştü, görüşmede bölgesel konular ve iki ülke arası ilişkiler ele alındı.

 

 

Haziran

Türkiye:

9 Haziran - Dışişleri Bakanlığı'nın başvurusunun ardından, uluslararası alanlarda kullanılan Turkey adı yerine Türkiye olarak kullanılması başvurusu Birleşmiş Milletler tarafından tesçillendi.

10 Haziran - Sırbistan hükûmetinin yaptığı açıklama üzerine Sırbistan ve Türkiye arasında imzalanan antlaşmalar sonucu iki ülke arası vizesiz kimlik ile geçiş uygulamasının yakın zamanda başlayacağını duyurdu.

14 Haziran - Türksat 5B hizmete alındı.

21 Haziran - Muğla, Marmaris Bördübet Koyu çevresinde orman yangını başladı.

22 Haziran - İstanbul'da İsrailli turistlere saldırı hazırlığında olan İranlı casus çetesi MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyon sonucu yakalandı.

24 Haziran - Marmaris orman yangınlarının 3. gününde yangını çıkardığı belirtilen şüpheli tutuklandı.

25 Haziran-

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nin işletmesi, siyanür sızıntısı nedeniyle oluşan çevre kirliği sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından durduruldu.

Marmaris orman yangınları 4. gününde kontrol altına alındı.

30 Haziran - Türkiye'de Maymun Çiçeği Salgını: Türkiye'de ilk maymun çiçeği virüsü vakasının görüldüğü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı.

 

 

Temmuz

Türkiye:

3 Temmuz - 661. Kırkpınar Yağlı Güreşleri final karşılaşmasını kazanan Cengizhan Şimşek Başpehlivan oldu.

7 Temmuz - İsrail Ulaştırma Bakanı Merav Michaeli yaptığı açıklama ile İsrail ve Türkiye arasında 71 yıl sonra havacılık anlaşması imzalanacağı açıklandı.

9 Temmuz - Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu artan enflasyon, genişleyen cari açık ve diğer ekonomik riskleri gerekçe göstererek "B+"dan "B "ye düşürdü.

13 Temmuz-Muğla, Datça'da orman yangını başladı. Yangın 24 saat sonra kontrol altına alındı. Bakanlığın yaptığı açıklama sonucu 700 hektar tarım ve orman alanının zarar gördüğü ve 7 kişinin yaralandığı bildirildi.

İzmir, Çeşme'de iki farklı noktada orman yangını başladı. Yangın 24 saat sonra kontrol altına alındı. İki yangında toplamda 120 hektar alan zarar gördü. 

 Rusya'nın Ukrayna'yı istilası sebebiyle oluşan Tahıl Krizi'nin çözümü ve Ukrayna limanlarının açılarak bir tahıl koridoru oluşturulması konusunu görüşmek üzere Türk,Ukraynalı, Rus ve BM heyetleri İstanbul'da bir zirve gerçekleştirdi.

21 Temmuz - Balıkesir, Gönen'de 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden hissedildi.

22 Temmuz - 2022 Rusya'nın Ukrayna'yı istilası sebebiyle oluşan Tahıl Krizi'nin çözümü ve Ukrayna limanları Çornomorsk, Odessa ve Yujne'nin açılarak bir tahıl koridoru açılması anlaşması Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından İstanbul, Dolmabahçe'de imzalandı.

29 Temmuz - 5G Türkiye'de ilk kez İstanbul Havalimanı'nda kullanılmaya başlandı.

30 Temmuz - Milli yüzücü Aysu Türkoğlu Manş Denizi'ni 16 saat 28 dakikada geçerek Manş Denizi'ni geçen en genç Türk yüzücü oldu.

 

 

Ağustos

Türkiye:

-2022 ÖSYM Skandalı: 31 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen KPSS sınavı şaibeli soru skandalı nedeniyle iptal edildi. Skandal üzerine Halis Aygün ÖSYM Başkanlığı görevinden alındı yerine Bayram Ali Ersoy getirildi.

-17 Ağustos - Türkiye ve İsrail arasında başlatılan normalleşme süreci kapsamında iki ülke dört yıl aradan sonra karşılıklı büyükelçi atama kararı aldıklarını açıkladı.

- 18 Ağustos - Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Lviv'e giderek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile birlikte bir görüşme gerçekleştirdiler.

- Gaziantep, Nizip'de bir kazaya müdahale etmeye ve görüntülemeye giden ambülans, itfaiye ve gazetecilerin aracına yolcu otobüsü çarptı. Kaza sonucu 3 itfaiyeci, 4 sağlık personeli, 2 gazeteci ve 7 yolcu olmak üzere 16 kişi öldü ve 21 kişi yaralandı.

 

 

Eylül

Türkiye:

1 Eylül - TFF'nin Riva, Beykoz'da ki merkez binasına, yönetim kurulu toplantı yaptığı sırada silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırı sonucu ölen ya da yaralanan olmazken, saldırıyı gerçekleştiren iki şüphel yakalandı.

2 Eylül - Necip Hablemitoğlu suikastı zanlılarından, kırmızı bültenle aranan firari emekli albay Levent Göktaş, Bulgaristan'ın Svilengrad kentinde yakalandı.

26 Eylül - Mersin'in Mezitli ilçesine bağlı Tece mahallesinde yer alan bir polisevine PKK militanları tarafından ateş açıldı ve bombalı saldırı yapıldı.

 

 

Ekim

Türkiye:

6 Ekim - Ermenistan ve Türkiye arasındaki normalleşme süreci kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Prag'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinde ilk kez görüştü.[68]

8 Ekim - 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali ödül töreni düzenlendi. Törende En İyi Film Ödülü'nü Özcan Alper'in yönettiği Karanlık Gece filmi kazandı.[69][70]

14 Ekim - Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan bir madende patlama meydana geldi. Patlamada 41 kişi öldü.[71]

28 Ekim - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Yüzyılı vizyonunu açıkladı.[72]

29 Ekim - Türkiye'nin yerli otomobili TOGG seri üretime başladı.

 

 

Kasım 

Türkiye:

5 Kasım - Gaziray banliyö hattı hizmete girdi.

6 Kasım - 44. İstanbul Maratonu'nu erkeklerde Kenyalı atlet Robert Kipkemboi, kadınlarda ise Etiyopyalı atlet Sechale Dalasa kazandı.

12 Kasım - Saat 18.57'de Türkiye genelinde ilk defa eş zamanlı deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

13 Kasım - İstanbul'a bağlı Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı meydana geldi. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti. 81 kişi yaralandı.

19 Kasım - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle TSK tarafından Suriye ve Irak'ın kuzeyine Pençe Kılıç Hava Harekâtı gerçekleştirildi.

21 Kasım - Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

22 Kasım - Türkiye'nin en yüksek barajı Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali hizmete girdi.

23 Kasım - 2022 Düzce depremi: Düzce'nin Gölyaka ilçesinde gerçekleşen 6.1 şiddetindeki deprem sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 93 kişi yaralandı.

26 Kasım - Türkiye'nin en yüksek ayaklı viyadüğü Eğiste Hadimi Viyadüğü hizmete girdi.

 

 

Aralık

Türkiye:

-2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiası ile açılan dava sonucunda mahkeme İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verdi.

-İnsansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

-26 Aralık - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Karadeniz'de 170 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu açıkladı. 

 

 

 

 

 

 

kaynak:Vikipedi



Etiketler: