ABD’li Senatörlerden ABD Başkanı Joe Biden’a İsveç Ve Finlandiya Mektubu!

ABD’de Demokrat Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi Thom Tillis’in öncülük ettiği bir grup senatör ABD Başkanı Joe Biden’a mektup göndererek Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylaması çağrısını yaptı.

 

Bloomberg'in haberine göre; ABD’li senatörler Türkiye’ye F-16 satışı için İsveç ve Finlandiya’ya NATO onayı şartını ABD Başkanı Joe Biden’a iletti. İki partili olarak kaleme alınan mektupta İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin onaylanmaması durumunda Kongre’nin Türkiye’ye F-16 satışının başlatmaması gerektiği vurgulandı. Senatörler, Biden’ın ABD’li diplomatlar ve müttefiklerle iletişime geçerek NATO’ya onay konusunda Türkiye’yi hızlı olmaya davet etmesi gerektiğini belirtti. Mektupta “NATO üyelik onayı verilene kadar Kongre F-16 satışı dahil olmak üzere Türkiye’ye gelecekte destek vermeyi değerlendiremez” ifadeleri yer aldı.

 

"Bu tarz yaklaşımlar ancak terör örgütlerine hizmet eder"

 

Öte yandan konsoloslukların geçici olarak kapatılmasıyla ilgili ABD, Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya’nın Ankara Büyükelçileri ve temsilcileri perşembe günü Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada elçilere konuya ilişkin tepkilerin aktarıldığı belirtilirken “Bu tür eş zamanlı faaliyetlerin orantılı ve sağduyulu bir yaklaşım teşkil etmediği ve bu tarz yaklaşımların ancak terör örgütlerin sinsi gündemlerine hizmet ettiği vurgulanmıştır” denildi.