Memeli hayvanlar gezegenimiz en büyüleyici canlıları. 225 milyon yıl önce ortaya çıkan memelilerin 5.400’ü aşkın türü var. Gelmiş geçmiş memeli türleri arasında “Batodonoides vanhouteni”ler 1,3 gram ağırlıklarıyla en küçük türü temsil ediyorlar. Boşuna aramayın; nesilleri 53 milyon yıl önce tükendi.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Boşuna aramayın diyoruz ama birkaç yıl önce bu yok olmuş memelinin Adana’nın Teke ilçesi civarında görüldüğü iddia edildi. İddianın devamı gelmediği için doğru olup olmadığını söyleyemiyoruz. Biz “Batodonoides vanhouteni” denilen 53 milyon yıl önce yok olmuş en küçük memelyle ilgili ansiklopedik bilgi verelim, daha sonra yaşayan en küçük memeliye geçelim:
“Batodonoides vanhouteni” soyu tükenmiş küçük bir memeli türü. Bilim insanlarına göre, bu tür şimdiye kadar yaşamış en küçük memeli. “Batodonoides vanhouteni”nin ağırlığının 0,93 ile 1,82 gram arasında olduğu düşünülüyor. Büyük olasılıkla ağırlığı 1,3 gram civarındaydı. Bu tür, yaklaşık 53 milyon yıl önce, erken Eosen döneminde Kuzey Amerika'da yaşadı. Akrabaları: Kirpiler, köstebekler ve bazı böcekçil memeliler.
Gelelim yaşayan en küçük memeliye. Onun bilimsel adı, “Musaraigne étrusque”. Türkçesi, “Ak kuyruklu soreks”. Böcekçiller takımından. 4 santimetre uzunlukta, bunun 2,5 santimetresini kuyruğu oluşturuyor.
Bu minik canlının vatanı Akdeniz bölgesi. 1,8 gram ağırlığında. Bir madeni paranın ağırlığı kadar bile değil. Bücürlüğüne bakmayın, çok iyi bir böcek avcısı. Çevresindeki kurtçukları, böcekleri ve diğer küçük canlıları ustalıkla avlıyor. Sürekli av peşinde; çünkü günde 8 kez vücut ağırlığına bedel besin bulmak zorunda.
Şaşırtıcı özellikleri var: İnsanın göz kırpması süresinden 12 kat daha hızlı ısırabiliyor. Bu da onu küçük boyuna rağmen en hızlı avcılardan biri yapıyor. Anneler, yavrularını kuyruklarının kökünden kavrayıp dişlerinin arasına alarak gittikleri her yere götürüyorlar.