Ali Fuat Serpen Meningokok Menenjiti Konusunda Uyardı!

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen Instagram sayfasından yaptığı paylaşımda Meningokok Menenjiti ile ilgili anne babaları uyardı.

 

İlk gün hafif ateş ile başlayıp 24 saatte vücutta morluklar ve hızlı bir şekilde ölümle sonuçlanan Meningokok Menenjiti, temas ve hava yoluyla bulaşan bir hastalıktır.

 

Erken teşhis konulmazsa 80% oranında ölümle sonuçlanan Meningokok Menenjiti ile ilgili uyarılarını yineleyen Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, sağ kalanlarda ise işitme kaybı, kafa içinin su toplaması anlamına gelen hidrosefali, uzuv kaybı, havale geçirme, felç ve zeka geriliği gibi durumların yaşandığını belirtti.

 

Meningokok menenjitinin yurtdışında birçok ülkede aşı takviminde bulunduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, ülkemizde ise bunun ailenin isteği ile yapıldığını belirtti. Bu hastalığın çok sık görülmese de mutlaka önleminin alınması gerektiğinden bahseden Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, bunun ailenin elinde olduğunu söyledi.

 

Aşılamada şimdiye kadar A, C, W, Y serotiplerini içeren aşıların yapıldığını söyleyen Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, 2018 yılında B tipinin de Türkiye’de görülmeye başlandığını ve sayısının hızla artış gösterdiğinden bahsetti. Ocak ayında o yüzden B serotipini içeren aşının da Türkiye’ye geldiğini ve iki aşının da koruyuculuk açısından yapılması gerektiğini iletti.

 

Aşılama zamanı konusunda da ailelerin kafasının karışık olduğundan yakınan Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, iki aylıktan itibaren aşılamanın yapılması gerektiğini söyledi. Aşılama takviminin doktor tarafından yapılması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, aşılamanın yaşının olmadığını, her yaşta yapılması gerektiğini hastalığın yaş dinlemediğini söyledi.