Anayasa Mahkemesinin Başkanlık Seçimi Yapıldı! Yeni Başkan Kim Oldu?

Anayasa Mahkemesinde eski başkan Zühtü Arslan tekrar seçimleri kazandı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresinin 13 Şubat’ta dolması nedeniyle bugün başkanlık seçimi yaptı. Eski AYM Başkanı Zühtü Arslan, 8 oyla yeniden başkan seçildi.

 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresinin 13 Şubat’ta dolması nedeniyle bugün başkanlık seçimi yaptı. Yargı çevrelerinde, “AYM üyeliğine getirilişi tartışmalı olan İrfan Fidan’ın da adaylığı yönünde destek ziyaretleri yaptığı”, bazı üyelere de bu konuda “Saray’dan telkinde bulunulduğu” iddiaları dile getiriliyordu. Fidan, 22 Ocak’ta, henüz Yargıtay’da hiç dosya görmeden AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AYM üyesi olarak atanmıştı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi üyeliğe atanan İrfan Fidan'ın başkan seçilmesi için devreye girdiğini ifade etmişti. Öte yandan, AYM'yi son yıllarda en çok eleştiren MHP de Zühtü Arslan'a karşı seçim öncesi mesaj yayımlamıştı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya hesabından Zühtü Arslan'a "artık bırak" çağrısında bulunmuştu.

 

 

Anayasa Mahkemesi yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi;

 

"7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 146. maddesi ile 30/3/2011 tarihli ve  6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 12. maddesi uyarınca 2/2/2023 tarihinde yapılan Anayasa Mahkemesi Başkan Seçimi’nde Anayasa Mahkemesi Başkanlığına  Zühtü Arslan yeniden seçildi." ifadesine yer verildi.