Biontech Mi Sinovac Mı? Covid 19 İçin Hangi Aşı Tercih Edilmeli?

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan Prof. Dr. Murat Aksoy, yayınladığı videosunda pandemi döneminde başlanan covid 19 aşılanma sürecinde Biontech mi yoksa sinovac mı tercih edilmeli sorusuna yanıt verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan Prof. Dr. Murat Aksoy, yayınladığı videosunda pandemi döneminde başlanan covid 19 aşılanma sürecinde Biontech mi yoksa sinovac mı tercih edilmeli sorusuna yanıt verdi. Son dönemde yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran Prof. Dr. Murat Aksoy, yayınladığı videosunda pandemi döneminde başlanan covid 19 aşılanma sürecinde Biontech mi yoksa sinovac mı tercih edilmeli sorusuna yanıt verdi. 

 

Koronavirüs aşısı olurken iki farklı seçenek sunuluyor, Alman aşısı Biontech mi olmak istersiniz yoksa Çin aşısı Sinovac mı? Peki bu aşıların farkları neler, hangi covid19 aşısını olmalıyız, gelin hep birlikte bu aşıların farklarını ve etkilerini inceleyelim.

 

Çin aşısı Sinovac ve Alman aşısı Biontech aşılarını karşılaştırırken şunları dikkate alacağız;

1- Aşıların etkinlikleri

2- Yeni varyantlara (mutasyonlara) etkinlikleri

3- Yan etkileri

4- Pasaport uygulamaları

 

Alman aşısı Biontech için yapılan faz çalışmalarında, bu aşının koronavirüs enfeksiyonunu %95 oranında önlediği görüldü.

 

Çin aşısı Sinovac için yapılan açıklamalarda, bu aşının faz 3 çalışmasının Endonezya ayağında efeksiyondan koruyuculuk %65.3 olarak bildirildi. Brezilya ayağında ise orta ağır enfeksiyonu önlemede aşının etkisi %78 olarak ifade edildi. Türkiye'de ise aşının etkinliği %83.5 olarak ifade edildi. Aynı Brezilya'da da olduğu gibi hastaneye yatış oranı %100 olarak önlendiği açıklanmıştı.

 

Bu aşılar mutasyonlu virüslere karışı etikili mi diye sorarsak, İsrail'deki koronavirüs aşı çalışmalarına göz atmamız gerekiyor. Buradaki çalışmalara da baktığımızda her iki aşınında bu varyantlara karşı etkili olduğu ortaya çıkıyor.

 

Aşıların yan etkileri: Biontech aşısında yan etkiler biraz daha fazla. Sinovac aşısının bazı yan etkileri; Yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrısı ve ateş.

 

Son olarak, son zamanlarda aşılarla ilgili pasaport konuları da konuşulmaya başlandı. Burada da hangi ülke ile bağlantınız fazla ise o kısma dikkat etmenizde fayda var.