Bursa Tarihi Nedir? Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Tarihe Ev Sahipliği Yapmış Bursa'yı Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar...

 

Haber:Berna Yılmaz

 

Bursa Türkiye’nin en kalabalık dördüncü şehridir. Eski adı Hüdavendigâr'dır. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olduğundan önemli bir tarihe öneme sahiptir. Osmanlı kuruluş dönemine ait birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. 

Yemesiyle, içmesiyle, gezip gördüklerinizle Bursa adeta bir kültür yolu. Kışın Uludağ’ın zirvesine çıkıp kayak yapın, yazın tertemiz plajlarda kayıkla gezin. Size sayısız imkan sunan şehre bir gün de doymak mümkün değil. Tarihe şahitlik etmiş Osmanlı köylerini, görkemli camileri, hanları, hamamları… Sizi Bursa’da 6 farklı rotada tarih yolculuğuna çıkarıyoruz. 

 

Kozahan

 

 

2. Elizabeth ağzının tadını bilenlerden. 2008 yılında yaptığı Bursa ziyaretinde Kozahan’ı ziyaret eden kraliçe, buradan ipek kumaş alışverişi yapıp sonrasında irmik helvası ve çay içmişti. 1491 yılında, II. Bayezid tarafından kervanların konaklama yeri olarak yapılmıştır. İki katlı olan hanın ikinci katı ipek ürünleri satan dükkanlarla doludur. Avlusunda altı şadırvan olan kubbeli bir mescit bulunmaktadır. Hanın iç kısmında ise insanların dinlenebilecekleri kafe ve çay bahçesi mevcuttur. 

 

 

Ulu Cami

 

 

Yıldırım Bayezid 1396 Niğbolu zaferinden sonra caminin yapım emrini vermiştir. 1400’lü yıllarda caminin yapımı bittiği düşünülmektedir. Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal yapıların ilkidir. Ulu Cami’nin yirmi kubbesi bulunmaktadır. Caminin iç mekanında yer alan şadırvan, Ulu Cami’nin en dikkat çekici bölümlerinden biridir. Cemaate ilk namazı ise Somuncu Baba kıldırmıştır.

 

 

Bursa Atatürk Evi Müzesi

 

 

Mimar Miralay Mehmet Bey tarafından 1895’de yapılmıştır. Bursa Belediyesi binayı Mehmet Bey’den satın alarak Atatürk’ün Bursa’yı ikinci ziyaretinde 20-24 Ocak 1923 tarihinde Atatürk’e hediye etmiştir. 1938 yılında Atatürk, Bursa Belediye başkanına yazdığı mektupta kendisine hediye edilen köşkü belediyeye bağışladığını yazmıştır. 29 Ekim 1973’de Cumhuriyet’in 50’inci yılına özel müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Köşkte Atatürk’ün Bursa ziyaretinde kullandığı orijinal eşyalar bulunmaktadır. 

 

 

Osman Gazi-Orhan Gazi Türbesi

 

 

Osmanlı Beyliği’nin kurucusu ve ilk Osmanlı Padişahıdır. Kendisinin vasiyeti üzerine bugünkü Tophane Parkı olarak bilinen yere defnedilmiştir. 1855 yılındaki depremde yıkılan türbe, 1863’te dönemin padişahı Sultan Abdülaziz tarafından bugünkü şekliyle yeniden yaptırılmıştır. Türbe yedi pencere ile aydınlatılmaktadır. Her tarafı sedef kakma parmaklıklar ile çevrili sanduka, Osman Gazi’ye aittir. Hemen karşısında Osmangazi’nin oğlu ve Osmanlı Devleti'nin ikinci padişahı olan Orhan Gazi’nin türbesi bulunmaktadır.Türbenin içinde Orhangazi’nin hanımı Nilüfer Hatun, çocukları ve yakınlarının sandukaları da buradadır.

 

 

Kapalı Çarşı

 

 

Orhan Gazi döneminde araları çatılar ile kapatılarak çarşı meydana getirilmeye başlanmasıyla kapalı çarşının ilk hali bu şekilde oluşmuş zamanla dükkanları artmıştır. 1958 yılında tamamen yanan çarşı yeniden inşa edilmiştir. 

 

 

Bursa Kent Müzesi

 

 

Müze binası 1926 yılında adliye binası olarak yapılmış, 75 yıl boyunca Bursa Adliyesi olarak görev yapmıştır. 14 Şubat 2004 yılında ise Bursa Kent Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müze üç kattan oluşmakta,  Zemin kat “Uygarlıklar Kenti Bursa” adını taşımaktadır. Kronolojik bir anlatım olan bu galeride Bursa ve çevresinde oluşan ilk uygarlıklardan, Osmanlı Dönemi’ne ve Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan Bursa tarihi ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır. İkinci galeri ise  “Çağdaş Bursa” adını taşımaktadır. Bu galeride; Cumhuriyet Dönemi’nde yeniden biçimlenen kentin günümüze kadar geçirdiği evreler anlatılmaktadır. Müzenin bodrum katında “El Sanatları Çarşısı, İpek Kenti Bursa ve Üreten Bursa” bölümleri yer almaktadır. El Sanatları Çarşısı’nda kumaşçı, arabacı, nalbant gibi tarihi ticaret hayatını canlandıran dekorlar bulunmaktadır.  



Etiketler: