Çocuğum Ne Zaman Konuşacak?

Ünlü çocuk doktoru ve sosyal medya fenomeni Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, Instagram’dan yaptığı paylaşımla anne babaları çocukların konuşmaya başlaması ile ilgili bilgilendirdi.

 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, annelerin ve babaların merakla beklediği “Çocuğum ne zaman konuşacak?” sorusunun cevabını veren Ali Fuat Serpen, çocukların anlamlı bir şekilde konuşmaya başlamasının 18 aya kadar sürebileceğinden bahsetti.

 

Çocukların 18-24 ay arasında 5-10 kelime arasında kelime haznesi olması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, 2 yaş sonrası ise 2 kelimeli cümleler kurabilmesi gerektiğini söyledi. Sözlerine devam eden Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, eğer bu gerçekleşmiyorsa mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

 

Böyle bir durumla karşılaşıyorsa bunun muhtemel sebepleri üzerine konuşan Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, bu durumun mutlaka bebeğin bilişsel fonksiyonlarını sekteye uğratan nörolojik problem, psikojenik problem, vitamin eksikliği, tiroid hormon bozukluğu, gibi nedenlerden oluşabileceğini söyledi.

 

Bunların yanı sıra bu duruma bebeğin yaşadığı işitme azlığının da neden olabileceğini ve en sık görülenin ise sık kulak enfeksiyonu ve alerjiye bağlı kulakta sıvı birikmesi olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

 

Sözlerine devam eden Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, eğer bu tarz bir sorun yok ise unutulmaması gereken en önemli durumun şunlar olduğunu söyledi:

 

Çocuğun bilişsel fonksiyonları ve konuşmanın zamanında gerçekleşebilmesi için 3 şey çok önemli diyen Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, tablet, TV ve telefondan mutlaka çocukların uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ayrıca akşamları mutlaka çocuklara hikaye okunması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, son olarak çocukların haftada bir kaç kendi yaş grubundan çocuklarla oyun oynayıp iletişim kurabileceği bir ortam yaratılması gerektiğini vurguladı.