Çocuklarda Bronşiolit'e Dikkat!

Ünlü çocuk doktoru Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen Instagram sayfasından yaptığı paylaşım ile anne babaları uyardı. 

Kışı iyice hissettiğimiz şu günlerde, çocuklarda gribal enfeksiyona bağlı görülebilecek tehlikeler için anne babaların önlem alması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen Instagram sayfasında çok dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. 

Bronşit mi Bronşiolit mi? 

Soğuk havalarda oluşabilecek gribal enfeksiyona bağlı akciğer solunum hastalıklarının başında Bronşiolit geliyor. Bronşiolit hastalığını tanımlamak gerekirse, Bronşiolit akciğerlerin küçük hava yollarında oluşabilen iltihabi bir durumdur. Bu hastalık genelde 6 aylık bebeklerde ve 2 aylıktan 23 aylık döneme kadar olan bebeklerde görülür.

Bronşit hastalığının tanımlamak gerekirse, akciğerlerin büyük hava yollarında oluşan iltihabi durumdur. Bu hastalık daha büyük çocuklarda meydana gelir ve genellikle gribal enfeksiyon yolu izlenerek oluşur. 

Bronşiolit hastalığını önlemek için neler yapılmalı? 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen yaptığı açıklamada "Mevsimde soğuk hava gereği burun akıntısı ve hapşuruk gibi gribal enfeksiyon başlangıçları tedavi edilmez ve önlem alınmazsa alerjik bir çocukta bunun bronşiolit dönmemesi imkansız. Bu yüzden çocuğun burun temizliğini yapmak şart. Sağlıklı bir yaşam için çocuğun rahat nefes alıp verebilmesi şart. Bu yüzden çocukta burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi durumlar gözlenirse fizyolojik serum ile burun temizliğinin yapılması şart." dedi. 

Hangi durumlarda Bronşiolit düşünülmeli? 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen'e göre çocukta hırıltı, hızlı nefes alıp verme, emmeme, ya da balgamlı öksürük varsa, bronşiolit şüphesi için doktora başvurulmalı. 

Bronşiolit nasıl tedavi edilmelidir? 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen "Bronşiolit hastalığında genellikle antibiyotik kullanılmaz. Bunun yerine inhaler ilaçlarla havayolu genişletilerek orda tıkaç oluşturan balgamın oynar hale gelip öksürük ile akciğerlerden yukarı çıkmasını sağlamaktır" dedi. Bununla beraber Serpen yaptığı açıklamada bitkisel kürlerinde bu hastalığın tedavisinde etkili olduğunu söyledi.