Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla dikkat çeken ünlü çocuk doktoru Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yayınladığı paylaşımında çocuklarda tuvalet eğitimi hakkında ebeveynlerin merak ettiklerini yanıtlarken çocuklarda tuvalet eğitiminin ne zaman başlaması gerektiğini açıkladı.

 

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla dikkat çeken ünlü çocuk doktoru Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yayınladığı paylaşımında çocuklarda tuvalet eğitimi hakkında ebeveynlerin merak ettiklerini yanıtladı.

 

Çocuklarda tuvalet eğitimine başlama zamanı ortalama 24 ay yani 2 yaştır. Bu yaş her çocuğa göre farklılık gösterebilir. Çocuk bezini sürekli ıslatmıyor 1, 2 saat bezi kuru kalıyorsa bu çişini tutabildiği gösterir ama sürekli bezi ıslaksa biraz daha zamanı var demektir. Kakası geldiğinde masa altlarına saklanıyorsa buda hazır oldugunu gösterir.

 

Çocuklarda tuvalet eğitimine nasıl başlanmalı?

 

Öncelikle ortam çocuğa uygun hale getirilmelidir. Serpen bu noktada lazımlık için “Ben lazımlığı pek uygun görmüyorum. Lazımlık ile başkayıp misafirliğe bile lazımlık ile giden aileler biliyorum” ifadelerini kullanırken, klozetten korkan ve oturmak istemeyen çocuklarda lazımlığın belli bir süreliğine kullanılabileceğini belirtti.

 

Çocuklara telkinlerinizde “Artık büyüdün, sende bizim gibi tuvaletini buraya yapacaksın, senin için tabure koyduk ve tuvaleti sana uygun hale getirdik” demelisiniz. Bezi tamamamen ortadan kaldırmalı ve beraber alışveriş yapıp hoşuna giden külotlardan alarak motivasyonunu arttırmalısınız.  Kolay çıkarılır kıyafetler seçin. Çiş mi ve kaka mı var şeklinde her defasında sorup çiş ve kaka kavramını öğretin.

 

Alışma sürecinin 6-8 ay sürebileceğini unutmamalı başarısızlığı asla cezalandırılmamalı ve her başarısı "Aferin, alkışlama, hadi babayı arayıp başarını onada anlatalım" tarzı övgülerle ödüllendirin. Her defasında sifonu çekmeyi öğretin. Çiş ve kakaya bye bye diyerek hoşuna gidecek hale getirin. Tuvalet temizliğini, el yıkama becerilerini mutlaka öğretin.

 

Kız çocuklarında alt temizliğini arkadan öne değil önden arkaya yapın ve gösterip öğrenmesini sağlayın. Eğer çocuk 4 yaşına gelmiş ve hala alışkanlık kazanmamışsa

 

“Böbrek ve yolları ile ilgili bir bozukluk olabileceği

İdrar yolları enfeksiyonu tekrarlıyor olabileceği

İdrar torba kapasitesi düşük olabileceği

Çocuğun ruhsal olarak hazır olmayabileceği,”

 

unutulmamalı ve mutlaka bir uzmana başvurulmalı.