Dante Alighieri Kimdir? Kaç Yaşında Ölmüştür?

Kenan İmirzalioğlu'nun sunduğu Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında Cahit Sıtkı Tarancı'nın ''Otuz Beş Yaş'' adlı şiirinde geçen''Dante gibi ortasındayız ömrün'' dizesinde adı geçen Dante Alighieri kaç yaşında ölmüştür? sorusu izleyenler tarafından merak ediliyor… Dante Alighieri kimdir? Kaç yaşında ölmüştür? İşte detaylar…

 

 

 Dante Alighieri Kimdir?

 

Dante, destansı şiiri İlahi Komedi ile tanınan bir İtalyan şair ve siyasetçidir. 1265 yılında İtalya'nın Ortaçağ Floransa'sında doğdu. Asıl adı Durante'dır. Eğitimi ile ilgili net bilgiler bulunmamaktadır ancak örgün eğitim aldığı söylenir. Dante'nin 12 yaşındayken ailesi tarafından komşularının kızı olan Gemma Donati ile evlendirildi Dante'nin evlilik sonrası Gemma'dan Antonia, Beatrice isimlerinde iki kızı ve Pietro, Jacapo, Giovanni isimlerinde üç oğlu oldu. Ancak Dante, başka birine aşıktı. Beatrice Portinari adındaki genç kız Dante'nin İlahi Komedisinin oluşturmasında ilham kaynağı oldu. ''İlahi Komedya''sında günahlardan arınma dağına çıkarak cehenneme yaptığı yolculuğu anlatmıştır. Dante, Beatrice'yi bulduğu 'Dünya Cennetine' çıkar ve hiçbir kadına verilmeyen ünü Beatrice'e kazandırmaya çalışır. Fakat bu rastlantı, hayatının gerçek amacına doğru yaptığı yolculuğun ilk adımıdır. Beatrice'in öncülüğünde, o çağın dinsel inançlarına göre birçok katları olduğuna inanılan cenneti dolaşmıştır. Burada bir an için bütün sırların kutsal bilimine erişmiştir.

O dönem çalkantılı bir şehir olan Floransa’da siyasi olaylar bitmiyordu. Dante, siyasi olaylarına dahil olmaya başladı. 1295 ve 1296 yılları arasında Özel Halk Konseyi üyesi olarak siyasi hayatı başladı. 

Papa VIII. Bonifatius'un beyazlarla ilgili kararı Floransa'yı rahatsız etti ve Dante'nin de içinde bulunduğu bir heyet Papa Bonifatius'u ikna etmek için yola çıktı. Dante de o dönemde birçok kişi gibi beyazlara karşı yürütülen hareketten nasibini aldı ve sürgün edildi. Dante bu tarihten itibaren ömrünün sonuna kadar sürgün hayatı yaşadı. 

Dante, 14 Eylül’de sıtma nedeniyle 56 yaşında hayatını kaybetti. 

 

Eserleri:

 

-Yeni Hayat 

-İlahi Komedya

-Şiirler

-Şölen 

-Çiçek 

-Halk Dilinde Belagat

-Monarşi

-Ahlaki Mektuplar

-Eklogalar

-Su ve Toprak Sorunu