Disleksi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Normal ya da üstün zekâ seviyesine sahip, fiziksel, ruhsal ya da nörolojik herhangi bir bozukluğu olmayan bazı bireylerin çocuk yaşta; okuma, yazma, konuşma, düşünce ve aritmetik becerilerinde zorluklar yaşamasına neden olan, özel okuma bozukluğuna “Disleksi” denir. 

 

Disleksi, bireyin zekâ seviyesi ile ilgili bir sorun değildir. Genellikle öğrenme için yeterli zekâ, yetenek ve kapasiteye sahip olmalarına rağmen, kendi algılarına uygun öğrenme metotlarına ulaşamadıklarından bu sorunla karşılaşmaktadırlar. Ama genetik bir bağlantısı olduğunu söylemek mümkündür. Zaten çoğu hastalık kalıtsal olarak nesilden nesile aktarılmaktadır. Hatta bu konuyla ilgili İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nde araştırma yapan bilim insanları, 50.000 disleksik dahil olmak üzere bir milyondan fazla yetişkinin DNA’sını analiz etti. Araştırmanın başındaki isim dil bilimleri uzmanı Dr. Michelle Luciano, "Bulgularımız, ortak genetik farklılıkların erkek ve kızlarda çok benzer etkilere sahip olduğunu ve disleksi ile çift yönlülük arasında genetik bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Sonuçlarımız ayrıca disleksinin genetik olarak okuma ve heceleme testlerindeki performansla çok yakından ilişkili olduğunu ve disleksinin belirlenmesinde standart testlerin önemini pekiştirdiğini gösteriyor” açıklamalarında bulundu. Bu konunun dikkat çeken bir diğer yönü de Albert Einstein, Edison, Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso, Wolfgang Amadeus Mozart, Walt Disney, Bill Gates, Stephen Hawking, Winston Churchill, Henry Ford, Alexander Graham Bell gibi tarihe mal olmuş birçok kişi de çocukluklarında bu sorunu yaşamalarıdır. Yani hastalık olarak görülen bu durum belki de sizin mucizenizdir. Bazen başınıza gelen olaylarda bardağın dolu tarafını da görmeniz gerekir...

 

Belirtileri Nelerdir?

 

-Harflerin anlamakta güçlük çekme

-Harf sırasını atlama

-Benzer eş sesli harfleri karıştırma

-Okuma esnasında bir sonraki alt satıra geçmede zorluk

-Hece tekrarları yapma

-Harfleri okurken, yazarken harflerin yerini değiştirme

 

 Tedavisi Nedir?

 

-Disleksi ve tüm öğrenme güçlüklerinin tedavisi eğitimdir. 

-Özel eğitim okulda verilenden farklıdır çocuk normal bir okulda eğitime devam ederken yanı sıra bireysel ya da grup halinde özel bir eğitime alınır. 

-Eğitim bu alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından verilmelidir. 

-Öğrenme güçlüğünü ortadan kaldıracak ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak eşlik eden psikiyatrik bir hastalık (kaygı bozukluğu, depresyon vs.) varsa onların tedavisi önemlidir.

-Dikkat eksikliği eşlik eden bireylerde dikkati artıracak ilaçlar kullanılabilir. 

-Disleksinin şiddetine göre sunulan eğitim desteğinin süresi ve yoğunluğu değişir. Hafif düzeydeki olgularda kısa süreli eğitim desteği bile yeterliyken; ağır vakalarda destek sürmesine rağmen akademik zorluklar devam edebilir.