Dünyanın İlk Hamile Mumyası Gizemli Kadın'ın Yüzü Canlandırıldı! İşte Detaylar!

19. yüzyılda Mısır'dan Polonya'ya getirilen dünyanın ilk hamile mumyası Gizemli Kadın'ın yüzü yapılan tomografik taramalarla birlikte teknoloji yardımıyla yeniden canlandırıldı. 

 

19. yüzyılda Mısır'dan Polonya'ya getirilen dünyanın ilk hamile mumyası Gizemli Kadın'ın yüzü yapılan tomografik taramalarla birlikte teknoloji yardımıyla yeniden canlandırıldı. 19. yüzyılda Mısır'dan Polonya'ya getirilen dünyanın ilk hamile mumyası Gizemli Kadın'ın yüzü yapılan tomografik taramalarla birlikte teknoloji yardımıyla yeniden canlandırıldı. 

 

Posta gazetesinde yer alan habere göre; Dünyanın ilk hamile antik Mısır mumyası olan ve 'Gizemli Kadın' denilen 2 bin yıllık mumyanın kafatası ve doku kalıntıları ile yeniden yüzü canlandırıldı. 19. yüzyılın ortalarında Mısır'dan Polonya'ya getirilen 'Gizemli Kadın', ilk hamile antik Mısır mumyası olarak biliniyor. Varşova'daki uzmanlar, mumyanın 2021'de hamile olduğunu ve karnındaki fetüsün adeta 'turşulaştığını' keşfetti. Tomografik görüntüleme kullanılarak yapılan incelemede, kadının öldüğünde 20 ila 30 yaşları arasında olduğu, hamileliğinin ise 28.haftasında olduğu ortaya çıktı. Mumyanın hamile bir kadına ait olduğu keşfedilene kadar rahip Hor-Jehuti'nin mumyası olduğu düşünülüyordu. Şimdi ise uzmanlar, 'Gizemli Kadın'ın kafatası ve diğer kalıntılarını kullanarak, MÖ 1. yüzyılda hayattayken nasıl göründüğünü gösteren iki görüntü elde etti. İtalyan adli antropolog Chantal Milani,  "Kemiklerimiz ve özellikle kafatasımız, bir bireyin yüzü hakkında çok fazla bilgi veriyor" dedi.

 

 

MODERN TIBBIN GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNACAK

 

Araştırmacılar, böylelikle kanserin 'moleküler imzasını' ortaya çıkararak, bunun kanserin evrimi bilgisini genişleteceği ve modern tıbbın gelişimine katkıda bulunabileceğini umuyor. Ayrıca daha fazla araştırmanın, nazofarenks nedenini de belirleyebileceği, (viral enfeksiyon veya genetik ile ilişkili olup olmadığı) düşünülüyor.