Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den Doğalgaz İçin Zam Açıklaması!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulunurken, kış yaklaşırken doğalgaz için zam iddialarına açıklık getirdi. 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulunurken, kış yaklaşırken doğalgaz için zam iddialarına açıklık getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulunurken, kış yaklaşırken doğalgaz için zam iddialarına açıklık getirdi. 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı canlı yayında doğalgaz zammına ilişkin açıklama yaptı. Dönmez, "Öngörülebilir fiyat tahmini söz konusu değil, oynaklık çok fazla. Ama yaz aylarındaki yüksek seviyenin gerilediğini görüyoruz. Ancak bu geçiçi mi olacak yoksa kalıcı mı olacak göreceğiz. Ama Aralık ayında doğalgaza zam yapılmayacak'' dedi.

 

Bakan Dönmez'in, açıklamarı ve yanıtları şöyle:

 

''Kara ve denizde boru serim işlemi bitti. 280 tonluk bir kilit ekipman Türkiye'ye getirildi. Hedefimiz 2023 Mart ayında vatandaşla buluşturmak.’' Karadaki tesislerin özelliklerini de konuşursak; ne olacak bu tesislerde, buradaki çalışmalar ne sağlayacak, karadaki tesislerin süreçteki önemi nedir?

 

''Burası artık bizim ulusal sisteme vereceğimiz gazın işlenme tesisi. Bir de liman tarafı var, orada da lojistik işlemleri gerçekleştiriyoruz. Mart ayında ilk gaz sisteme girecek. 4 yıl sonra konutlardaki gazın tamamını karşılayacak’'

 

FATURADA İNDİRİM OLUR MU?

 

Gazın ulusal sisteme bağlanmasıyla evlerde kullanılan doğalgazda indirim olacak mı? '

 

'Doğalgazda sübvansiyon oranı yüzde 75. Doğalgazın üretilmesiyle vatandaşımıza gereken yardımları yapmak için elimizden geleni yapacağız. Buz gazla hem milletimiz hem de devletimiz kazanacak. Zamanı geldiğinde hesaplamaları yapılacak.’'

 

Kış öncesinde enerjide duruma bakarsak; Türkiye’deki son durum nedir, doğalgaz depolama tesislerinde doluluk oranları nedir?

 

''Avrupa'da ciddi bir endişe var. Türkiye bu kışı sorun yaşamadan atlatacak.’'

 

''ARALIK'TA DOĞALGAZA ZAM YOK’'

 

Doğalgaza zam gelecek mi?

 

"Burada öncelikle küresel fiyatlara bakmak gerekiyor. Pandemi öncesi ve sonrasına bakacak olursak doğalgazda anormal artışlar oldu. Ukrayna'daki savaş kısa sürede biterse piyasayı rahatlatır. Öngörülebilir fiyat tahmini söz konusu değil, oynaklık çok fazla. Ama yaz aylarındaki yüksek seviyenin gerilediğini görüyoruz. Ancak bu geçici mi olacak yoksa kalıcı mı olacak göreceğiz. Ama Aralık ayında doğalgaza zam yapılmayacak.''