Gezegenler Neye Göre İsimlendirilmiştir?

Gezegenlerin Etimolojik Kökenlerini Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar...

 

Gezegenler Antik Çağ mitolojik karakterlerinden  esinlenilerek adlandırılmıştır. Bu gökcisimlerinin isimleri genellikle Latince, Yunanca ve Arapça kökenli isimlerdir. 

 

Merkür:

 

Merkür Güneş Sistemi’ndeki en küçük ve Güneş’e en yakın gezegendir. Adını tanrıların habercisi Roma tanrısı Merkür’den almıştır. Merkür saatte 173.300 kilometre hızla ilerler bu hız Dünya’nın 1.6 katıdır. Merkür’ün en hızlı tanrı olduğuna inanıldığından dolayı muhtemelen bu ismi vermişlerdir. Bu tanrının Yunan mitolojisindeki karşılığı ise Tanrı Hermes’tir.

 

 

Venüs:

 

En sıcak gezegen olan Venüs; Zühre, Çolpan ve Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Venüs en parlak gökcisimlerinden olduğu için adını Roma güzellik tanrısı Venüs’ten almıştır. Venüs’ün Yunan mitolojisindeki karşılığı ise Afrodit’tir.

 

 

Dünya:

 

Güneş’e en yakın üçüncü gezegen olan dünya şu anda yaşamın olduğu bilinen tek gökcismidir. İsmini Yunan ya da Roma mitolojisinden almayan tek gezegendir. Etimolojik olarak Dünya ismi Arapça yeryüzü anlamına gelen kelimeden ortaya çıkmıştır.

 

 

Mars:

 

Mars yüzeyindeki demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahiptir bu nedenle ‘Kızıl Gezegen’ olarak da bilinir. Mars adını Roma Mitolojisinde geçen savaş tanrısından alır. Renk kızıllığı kan ve savaş ile bağdaştırıldığından Mars isminin kullanıldığı düşünülmektedir. Bu Tanrı’nın Yunan mitolojisindeki karşılığı Ares’tir.

 

 

Jüpiter:

 

En büyük gezegen olan Jüpiter, hidrojen ve helyumdan oluşmaktadır ‘Erendiz’ olarak da bilinir. Adını Roma Mitolojisinde geçen en büyük tanrı olarak bilinen Jüpiter’den alır. Jüpiter’in Yunan mitolojisindeki karşılığı Zeus’tur.

 

 

Satürn:

 

Büyüklük açısından Jüpiter’den sonra ikinci sırada olan Satürn adını Roma mitolojisinde tarım tanrısı olarak bilinen tanrıdan alır. Yunan mitolojisindeki karşılığı ise Cronos’tur. Cronus Zeus’un babasıdır. 

 

 

Uranüs:

 

Güneş’e uzaklık sıralamasında 7. Gezegen olan Uranüs, adını Yunan mitolojisinde geçen gökyüzü tanrısı olarak bilinen Uranos’tan alır. 

 

 

Neptün:

 

Güneş sisteminin en soğuk gezegenlerinden olan Neptün, buz devi olarak da bilinir. Gezegenin dış katmanı hidrojen ve helyumdan oluşur bu yüzden mavimsi bir renge sahiptir. Adını Roma mitolojisinde geçen deniz tanrısı olarak bilinen Neptün’den alır.  Yunan mitolojisindeki karşılığı Poseidon’dur.

 

 

Plüton:

 

Güneş sisteminin en küçük gezegenlerinden olan Plüton adını koyu renkli olması sebebiyle Roma mitolojinde geçen yeraltı tanrısı olarak bilinen Plüton’dan almıştır. Yunan mitolojisindeki karşılığı Hades’tir.