Göz Sağlığınızı Koruyacak 10 Egzersiz Nelerdir?

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda göz sağlığınızı koruyacak 10 egzersiz hakkında detaylı bilgiler verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda göz sağlığınızı koruyacak 10 egzersiz hakkında detaylı bilgiler verdi. Son dönemde yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda göz sağlığınızı koruyacak 10 egzersiz hakkında detaylı bilgiler verdi.

 

Gözlere egzersiz yaptırmak son derece kolay olmasına rağmen çok az kişinin yaptığı bir şey. Halbuki bu önemli organımız da vücudun diğer kısımları kadar egzersizi hakediyor.

 

İşte göz sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz 10 egzersiz;

 

1. Bir dakika boyunca göz kırpın

 

Bu egzersiz gözlerdeki kan dolaşımını düzenler. Göz kırpmak gözleri rahatlatmak için harika bir yöntemdir. Bu hareket gözlerinizi ıslatarak rahat hareket etmelerini sağlar ve onları temizler. Gözünüzün ıslaklığı azalırsa göz kuruluğu oluşur. Bu da gözü iltihaplanmaya karşı açık hale getirir. Gözlerinizini hızlı bir şekilde çok kasmadan açıp kapatın. Bu egzersizi 30-60 saniye boyunca uygulayın. Yoğun dikkat sarf edilerek yapılan işler veya ekran karşısında çalışan kişiler için ideal bir egzersizdir.

 

2. Karşıya bakarak kafayı döndürün

 

Bu egzersiz gözlerdeki kan dolaşımını rahatlatır. İleri doğru bakarken kafayı dikey ve yatay yönde döndürerek yapılır. Öncelikle karşınızda duran sabit bir objeye bakın. Gözlerinizi ayırmadan kafanızı önce öne ve geriye ardından sola sağa çevirin. Bu egzersizi 30-60 saniye boyunca uygulayın.

 

3. Sağa sola bakın

 

Başınızı oynatmadan gözlerinizi önce sağa sonra sola çevirin. Olabildiğince uç noktalara bakın ama aşırı gerilimden kaçının. Gözlerinizi yavaşça yanlara döndürün. Bu egzersizi 30 ila 60 saniye boyunca uygulayın.

 

4. Gözleri kapatarak rahatlayın

 

Karanlık gözlerdeki fotoreseptörlerin güçlenmesini ve daha berrak görmenize yardımcı olur. Tek yapmanız gereken gün içinde, gözlerinizi en çok kullandığınız bir zamanda gözlerinizi kapatıp dinlendirmeyi hatırlamaktır. Gözlerinizi bir dakika boyunca kapatın ve rahatlayın. Göz kapaklarınız tamamen rahat olsun. İsterseniz bu sürede rahatlatıcı bir hayal kurabilirsiniz.   

 

5. Farklı yönlere bakın

 

Bu egzersiz görme duyunuzu her yönüyle güçlendirir. Miyop ve hipermetropu olanlar için uygundur. Beş saniye boyunca bakışınızı sola sağa çevirin. Ardından 5 saniye boyunca yukarı aşağı bakın. Sonra 10 15 saniye boyunca gözlerinizi dairesel hareketlerle döndürün. Son olarak gözlerinizle birkaç kere 8 rakamını çizerek bitirin.

 

6. Gözleri açıp kapatın

 

Bu egzersiz göz kaslarınızın rahatlamasını sağlar ve gözlerdeki kan akışını güçlendirir. Gözlerinizi 5 saniye boyunca kapatın. Ardından açın. Bunu 7 kere tekrarlayın.

 

7. Şakaklara bastırın

 

Bu egzersiz göz içindeki sıvıların akışını dengeler. Parmaklarınızla hafifçe şakaklarınıza bastırın ve 2 saniye boyunca basınç uygulayın. Bu egzersizi 5 kere uygulayın.

 

8. Gözlerinizle şekiller çizin

 

Gözlerinizi açık tutarak basit geometrik şekiller çizin. Bir üçgenle başlayabilirsiniz. Kare çizerek devam edebilir ve çember çizerek bitirebilirsiniz. 1 dakika boyunca bu egzersizi uygulayın.

 

9. Göz kürelerini oynatın

 

Öncelikle gözlerinizi kapatın. Ardından göz kürelerinizi yukarı aşağı oynatın. Sanki gözler kapalıyken yukarı aşağı bakıyormuşcasına gözlerinizi yavaşça oynatın. Bu egzersizi 5 10 kere tekrarlayın.

 

10. Uzağa ve yakına odaklanın

 

Bu egzersiz gözlerin farklı mesafelere odaklanmasını kolaylaştıracaktır. Bir sandalyeye oturun veya düz bir duvara karşı durun. Baş parmağınızı yüzünüzden 30 santim uzakta tutun ve 10 15 saniye boyunca ona odaklanın. Ardından yaklaşık 5 metre uzaklıkta bir nesneye odaklanın. Odağınızı 10 15 saniye boyunca koruyun.  Sonra yeniden başparmağınıza odaklanarak devam edin. Bu egzersizi 5 kere yapın.

 

Bu 10 egzersizi düzenli yaparak bir hafta içinde olumlu sonuçlar alabilirsiniz. Gözlerinizi düzenli olarak kontrol ettirirseniz hem göz sağlığınıza dikkat etmiş hem de egzersizlerin ne kadar işe yaradığını test etmiş olursunuz.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.