Güneş Lekeleri Neden Olur? Nasıl Kapatılır?

Kadınların en önem verdiği şeylerden biri de cilttir. Güzelliğe önem veren kadınlar güneş lekelerini kapatıyorlar. Genellikle herkesin ilgilendiği güneş lekesi sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha güzel ve ilgi çekici görmek isteyen kadınların tercih ettiği bu işlem nedir? Nasıl kapatılır? İşte cevabı haberimizde...

 

 Güneş lekesi, tende görülen cildin tonundan farklı renklerdeki doku bozuklukları olarak tanımlanabilir. Güneşin yaydığı zararlı ışınların ten üzerinde yarattığı olumsuz etki olarak da açıklayabileceğimiz bu lekeler; alın, yanak, çene bölgesi, omuz, kollar ve boyun gibi güneşe direkt olarak maruz kalan bölgelerde kendini gösterir. Güneş lekesinin farklı varyasyonları vardır. Güneş sebebiyle artan bu lekeleri şu şekilde sıralayabiliriz: 
Melazma: En bilinen güneş lekesi çeşidi melazmadır. Güneşten gelen UV ışınlarının ciltteki renk pigmentlerinin üreticisi olan melonositleri uyarması sonucunda tende koyulaşmalar görülür. Yani melazma daha çok kahverengi güneş lekesi olarak bilinir. Hamilelik gibi hormonal değişimlerin olduğu dönemlerde ya da hormon tedavileri boyunca bu lekelerde artış gözlenebilir. 
Hipomelanoz: Bu, beyaz güneş lekesi olarak bilinen bir leke türü. Genellikle kol ve bacakların alt kısmında görülür. Birkaç mm çapında beyaz daireler olarak karşımıza çıkar. 
Çiller: Çil, vücudu bu leke türüne genetik olarak yatkın olan kişilerin güneşe maruz kalması sonucu oluşan bir leke çeşidi. Özellikle yüzde güneş lekesi olarak karşımıza çıkan bu minik noktalar daha çok açık tenli kişilerde görülür. Kış aylarında renkleri açılan ve sayıları azalan çiller, yazın güneşe çıkınca yeniden çoğalmaya ve koyulaşmaya başlar.
Lentigo: Bu leke türü genelde çille karıştırılır. Genellikle yaşla beraber oluşumlarında artış gözlenir. Bu nedenle yaşlılık lekesi olarak da adlandırılır. Bu lekeler çillere göre daha büyük yapıdadır ve kış döneminde azalmaz.  

 

Cilt lekesi neden olur?

 

Güneş lekeleri, en basit şekliyle, güneşten gelen zararlı ışınların tenin yapısına etki etmesi sonucunda ortaya çıkar. Güneşten gelen ultraviyole yani mor ötesi ışınlar deride renk pigmentlerinden sorumlu melonasit hücrelerinin artmasına sebep olur. Bunun sonucunda ciltteki melanin seviyesi yükselir ve tende lekeler oluşmaya başlar. Bu lekelerin yoğunluğu kimi zaman azalabilir. Ama ten güneşe maruz kalmaya devam ettikçe hem yeni leke oluşumu gözlenir hem de var olan lekeler koyulaşır. Güneş lekelerinin oluşumunda ön plana çıkan bir diğer etmen de, genetik yatkınlıktır. Genetik yapılarından dolayı teni daha hassas ve lekelenmeye meyilli olan kişilerde güneş lekesi daha sık görülür. Bunun yanında hormon seviyesini değiştiren durumlar ve yanlış kozmetik uygulamaları da cildin lekelenmeye meyilli hale gelmesine sebep olabilir. 

 

Güneş lekesi nasıl geçer?

 

Güneş lekeleri için birçok farklı yöntem uygulanıyor. Güneş lekesi tedavisi için mutlaka ama mutlaka bir uzmana danışmalısın. Çünkü yapılacak uygulamaya ve kullanılacak güneş lekesi kremi gibi farklı ilaçlara ancak bir doktor karar verebilir. Bahsettiğimiz bu tedavi süreci lekenin tipine, yoğunluğuna ve yapısına göre belirlenir. Uzmanın uygun gördüğü tedavi belirli aralıklarla uygulanır. Güneş lekelerin için yapabileceğin en iyi şey, tenini güneşten korumak. Bu sayede yeni lekelerin oluşumunu önleyebilir, var olanların artmasını engelleyebilirsin. Yaz kış fark etmeksizin yüksek faktörlü güneş kremleri kullanarak cildini güneşten koruyabilirsin.

 

Güneş lekesi nasıl kapatılır?

 

Güneş lekelerini kapatmaya başlamadan önce cildini makyaja hazırlaman gerekiyor. Bu noktada ilk olarak cildini temizlemeli ve nemlendirmelisin. Nemlendirici tercihini ise güneş koruma faktörü (SPF) içeren bir üründen yana yapmalısın. Cildinde leke sorunu varsa, makyaj bazı uygulamasını es geçmemen gerekiyor. Çünkü bildiğin gibi bazlar makyajın kalıcılığını artırıyor. Cilt tonuna ve tipine uygun bir fondöten ile teninin rengini eşitleyebilirsin. Fondöteni bir fırça ya da makyaj süngeri yardımıyla tene düzgünce dağıtabilirsin. Güneş lekelerini kapatacak bir makyaj yapacaksan, mutlaka uygun bir kapatıcı kullanmalısın. Fondöteni birkaç kat uygulamak yerine soruna uygun bir concealer tercih ederek çok daha etkili bir sonuca ulaşabilirsin. Bu noktada hafif lekeler için cilt tonunla uyumlu bir kapatıcı tercih edebilirsin. Eğer kahverengi lekelerin üzerini örtmekte zorlanıyorsan, cilt tonundan bir ton koyu olan kapatıcıyı da uygulayabilirsin. Leke görüntüsünün ilerleyen saatlerde ortaya çıkmaması için sabitleme adımına önem vermen gerekiyor. Pudrayı geniş bir fırça yardımıyla tenine uygulayabilirsin. 



Etiketler: