İnek Sütü Alerjisinde Diyet Açma!

Bir çok bebeğin yaşadığı inek sütü alerjisine ve yapılan yanlışlara dikkat çeken Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen anneleri uyardı.

İnek sütü alerjisi teşhisi konulan bebeklerin, bir süre sonra şikayetleri gerilediğinde alerji geçmiştir diye düşünen anneler doktora danışmadan direk yoğurt süt tüketirler. Çocuklarına da bu sütlerini vermeleri hatası büyük sorunlar teşkil eder.  İşte bu hataya değinen Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen annelerin yapmaları gereken şeyleri açıkladı.

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen’in aktardığına göre inek sütü alerjisinde çocuğun şikayetleri gerilemiş ise, ve tetkiklerde alerji tanısı negatifleşmişse, hastanın durumuna göre 3-6 ay sonra diyeti açmak gerekir. Anne olarak eğer bu durum atlanırsa diyeti açmak anafilaksiye neden olarak ölüme dahi neden olabilir. Besin alerjisi tanısında anne olarak doktor ile sürekli temas halinde kalınmalı ve sürekli yardım alınmalıdır.

Anne doktor ile teması sonrası, doktor onayı ile diyet açılması ön görülüyorsa diyet Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen’in aktardığına göre şu sıra ile açılmalı:

 

-Kek poğaça gibi fırınlanmış ürünler

-Yoğurt çorbası

-Peynirli börek

-Peynir

-Yoğurt

 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen’e göre eğer doktor diyete dana eti, süt gibi başka besinler de sokmuş ise bunlar da yukarıdaki sıranın en altına konularak ilerlenmeli ve bu şekilde bir piramit oluşturulmalıdır.

Ayrıca Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen’e göre, besin piramidi anne sütü alıyorsa, önce annede sonra çocukta açılmalı ve 3 gün kuralı unutulmamalıdır fakat anne sütü almıyor, diyet maması alıyor ise, diyet tamamen açılana kadar mama değiştirilmemelidir.