İran Hakkında Bilinmeyenler!

 

İran'ı Sizin İçin Araştırdık. İşte Detaylar:

 

İran Güneybatı Asya’da yer alan bir ülkedir. Güneyde Basra Körfezi Kuzeyde Hazar Denizi ile çevrilidir. Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türmenistan ile kara sınırına sahiptir. Başkenti Tahrandır. Resmi dili ise Farsçadır. Ülkeninin resmi dini İslam, resmi mezhebi ise İsnaaşeriyye Şiiliği’dir. Ülke şeriat ile yönetiliyor. MÖ. 4000’lere dayanan tarihiyle dünyanın en eski uygarlıklarındandır.  Tarih boyunca birçok uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Medler, Ahamenisler, Büyük İsker yönetimindeki Sasami İmparatorluğu, Emeviler, Abbasiler, Gazneliler, Büyük Selçuklular, Harezmşahlar, Moğallar, Timurlar ve Safeviler bunlardan bazılarıdır. Zengin bir tarihi kültüre sahip olan İran, yaklaşık 83 milyon nüfusa sahiptir. İran, dünya sıralamasında 17. Sıradadır. Etnik olarak nüfusun çoğunluğunu Farslar oluşturur. Azınlık olarak ise Azeriler, Kürtler, Türkmenler ve Araplar da mevcuttur. En yüksek devlet makamı İran dini liderliğidir bu görevi ise şu anda Ayetullah Ali Hamaney üstlenmektedir. Ülkenin başkenti Tahran’dır. En büyük şehir olan bu yer aynı zamanda ekonomik merkezdir. İran’ın ekonomisinin büyük bölümünde tarım, turizm, doğalgaz-petrol ihracatı oluşturuyor.

 

 

İran, Arap alfebesini kullanıyor bu yüzden cümleler sağdan sola okunuyor. Güncel ülke nüfusu 85,03 milyondur. İran yüzölçümü olarak Ortadoğu’nun 2. Dünya’nın ise 18.  En geniş yözölçümüne sahip ülkesidir. İran nezaketiyle bilinir ‘tarof’ adeti İran’a özgü bir görgü kuralıdır. Bu görgü kuralına göre söylenen söz kelime anlamından ötesini ifade eder. Bu bir kibarlık şeklidir ve karşı tarafın da buna eşlik etmesi beklenir kişiyi memnun etmek esastır.

İran çok zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Dünya mutfağında da yeri olan İran mutfağında hafif yemekler sevilmez. Yemeklerin olmazsa olmazı ise envai çeşit özel baharatlardır. 

İran, el sanatları bakımından gelişmiş bir ülkedir. Halı diyince ilk akla gelen ülkelerden biri olan İran, kendi teknikleri ve ince işçilikle dokudukları özgün el halıları ile çok meşhurdur. İran halıları UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’ne dahil etmiştir.

 

 

Kültür sanat anlamında da İran masada yerini almayı başarmıştır. Özellikle İran sineması Dünya sinemasının yükselen yıldızlarındandır. Bu alanda pek çok ödüllü film vardır. İran Edebiyatı Rumi, Sa’di, Hafız, Ömer Hayyam gibi şairleri içinde barındırıp bütün dünyada tanınmaktadır. Fars sanatı veya İran sanatı dünya tarihinin en zengin sanat miraslarından birine sahiptir. Resim, seramik, kaligrafi, metal işleme ve heykel gibi birçok alanda güçlüdür. 

 



Etiketler: