İshak Paşa Sarayı Nerede? İshak Paşa Sarayı'nın Tarihi Nedir?

İshak Paşa Sarayı'nı Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar...

 

Haber: Berna Yılmaz

 

İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı’nın yakınında Doğubeyazıt’ın 5 kilometre uzağında bulunan kaledir. Bayazid Sancak beylerinden Mahmut Paşa tarafından yapımına başlanmış ancak yeğeni İshak Paşa döneminde 1784 yılında yapımı son bulmuştur. 116 odalı sarayda türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan, ve harem salonları ve koğuşlar bulunur. İshak Paşa Sarayı  Birinci Dünya Savaşı’na kadar Bayezid Sancağı bu saraydan yönetilmiştir. 

 

 

Sarayın girişi, Anıtsal taçkapı, avlulara çıkan diğer kapılar gibi, kabartma, süsleme ve zengin bitki motifleriyle Selçuklu sanatının özelliklerini taşır.Saray, tarih ve sanat tarihi yönünden eşsiz bir değere sahiptir. Tek kubbeli cami, iki ayrı renk taşla örülmüş minaresiyle saraya ilginç bir görünüm kazandırmaktadır.  Caminin kıble duvarının dışındaki türbe geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiştir.

 

 

Sarayın kuzey cephesinde dışa sarkan dört ahşap konsolda üstte kanatlı ejder, onun altında aslan, en altta insan figürleri yer almaktadır tasarımıyla ziyaretçilerin oldukça dikkatini çekmektedir. Sarayda klasik Osmanlı mimarisinden farklı üslup ve benzeme şekilleri dikkati çeker. Türk saray geleneği ve mimarisinin ana prensiplerine uyulmuştur... Saray iştihamı, yaptıran paşanın çevreye ve Merkezi Devlet’e karşı gücünü göstermek istediği anlaşılmaktadır. Osmanlı döneminde Ağrı’da yapılan en büyük ve en önemli mimari eserdir.