Kar Yağarken Hava Neden Isınır?

Kar Yağışının Artmasıyla ‘Kar Yağarken Hava Isınır Mı?’ Sorusu Oldukça Merak Edilenler Arasında. Peki, Kar Yağışı Hava Sıcaklığını Nasıl Etkiler? Hava Neden Isınır? İşte Detaylar…

 

 

Kar yağışları ülkeyi etkisi altına almaya başladı. Kar yağarken havanın ısınması için kısmen doğrudur. Kar, buluttaki su tanelerinin soğuyup, buz kristallerine dönüşmesi ile oluşmaktadır. Kar yağmadan önce hava soğukken kar yağışıyla havada bir yumuşama meydana gelir. Kar yağışı, havanın bulutlu olması anlamına gelir. Hava bulutlu olduğunda geceleri yeryüzündeki uzun dalga boylu ışınım yayınlama yoluyla fazla soğumaz. Yani halk arasındaki tabirle, ayaz meydana gelmez.

 

Kar kristalleri, buluttan ayrıldıktan sonra havada yeryüzüne doğru düşerken onlara temas eden su buharı buza dönüşerek üzerlerinde birikir ve kar kristallerine temas eden aşırı soğumuş sıvı su damlacıkları da kar kristallerinin üzerinde donar. Bu faz değişimleri esnasında gizli ısı açığa çıkar. Su buharının birikmesi 680, donma 80 ve yoğunlaşma 600 Kalori olmak üzere atmosfere ısı ilave edilir. Bu faz değişimlerinden açığa çıkan gizli ısılar havanın ısınmasına neden olur.

 

 

 

Kar Erirken Hava Neden Soğur?

 

Kar erirken, tüm sıcaklığı kendine çekmektedir. Kar erirken dışarıdan sıcak alarak erir böylece hava soğumaya başlar. Yani, donan su, çözülmek için ortamın ısısını kullanmak zorundadır.



Etiketler: