Müzeye Dönüştürülen Türk Yazarların Evleri Hangileridir?

Eserleriyle hafızalara kazınmış ünlü yazarların müze evlerini sizin için derledik! İşte detaylar…

 

Haber: Berna Yılmaz

 

Ziya Gökalp Müzesi

 

Diyarbakırlı sosyolog, yazar Ziya Gökalp’ın 1876 yılında doğduğu evdir. 23 Mart 1956 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır. Yazarın kişisel eşyaları ve belgelerinden oluşan koleksiyonlar bulunmaktadır. 

 

Adres: Merkez, Ziya Gökalp Mh., 21300 Diyarbakır

 

 

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi 

 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan bir müzedir. Diyarbakır doğumlu şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğup büyüdüğü evdir. 2 Ekim 1910 tarihinde bu evde dünyaya gelen Cahit Sıtkı Tarancı'nın anısını yaşatmak ve ismini ebedileştirmek için müzeye dönüştürülmüştür. 1973 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından satın alınarak restore edildikten sonra, cumhuriyetin 50. Yılında 29 Ekim 1973 tarihinde açılmıştır.

 

Adres: Cami Kebir, Telgrafhane Sk. No:19, 21300 Sur/Diyarbakır

 

 

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

 

Mehmet Akif Ersoy'un Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği dönemde İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara’da bulunan evidir. İçerisinde Mehmet Akif’e ait kişisel eşyalar bulunmaktadır. 

 

Adres: Hacettepe, Mehmet Akif Ersoy Sk. 9 C, 06230 Altındağ/Ankara

 

 

Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi 

 

Ünlü romancı ve şair Rıfat Ilgaz’ın 1911 yılında Cide’de dünyaya geldiği evdir. Cide Belediyesi ve oğlu Aydın Ilgaz’ın çalışmalarıyla müzeye dönüştürülmüştür. Rıfat Ilgaz’a ait şahsi eşyalar sergilenmektedir. 

 

Adres: Atatürk Cad. Kastamonu/Cide

 

 

Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi 

 

Necati Cumalı’nın doğup büyüdüğü daha sonra eşi Berrin Cumalı ile birlikte yaşadığı evdir. Urla Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen binanın alt katı kütüphanedir. İkinci katında ise yazara ait özel eşyalar ve fotoğrafları vardır.

 

Adres: Yeni, Necati Cumalı Cd. No:28, 35430 Urla/İzmir

 

 

Tevfik Fikret Aşiyan Müzesi

 

Tevfik Fikret’in planını bizzat kendisinin çizdiği evdir. 1906-1915 yıllarında eşi Nazime Fikret ile burada yaşamıştır. Hayatını da burada kaybeden ünlü şairin mezarı da evinin bahçesinde bulunmaktadır. Recaizade Mahmud Ekrem, Ali Ekrem Bolayır, Namık Kemal, Abdülhak Hamit Tarhan gibi önemli edebiyatçılara ait fotoğraf ve kitapları burada yer almaktadır. 1945 yılından bu yana müze olarak hizmet vermektedir.

 

Adres: Bebek, Aşiyan Yolu, 34342 Beşiktaş/İstanbul

 

 

Orhan Kemal Müzesi

 

Yazar Orhan Kemal’in anısını yaşatmak için Orhan Kemal Kültür Sanat Merkezi tarafından 2000 yılında kurulmuştur. Üç katlı bir bina olan müzede yazarın fotoğrafları, kitapların ilk baskıları ve özel eşyaları yer almaktadır. Üç katlı binada ayrıca kitaplık ve kafe bulunmaktadır. 

 

Adres: Kılıçalipaşa Mahallesi Akarsu Yokuşu Sokak No.30, 34433 Beyoğlu

 



Etiketler: