Omicron Varyantının Belirtileri Nelerdir? Omicron Varyantının Belirtileri Değişiyor!

Omicron varyantının belirtileri nelerdir? Yapılan son dakika açıklamasına göre, Koronavirüsün Omicron varyantının belirtileri günden günde değişiklik gösterirken, ortaya çıkan tabloda yeni belirtiler keşfedildi. Peki Omicron varyantının belirtileri nelerdir? Cevaplar haberimizde..

 

Omicron varyantının belirtileri nelerdir? Yapılan son dakika açıklamasına göre, Koronavirüsün Omicron varyantının belirtileri günden günde değişiklik gösterirken, ortaya çıkan tabloda yeni belirtiler keşfedildi. Peki Omicron varyantının belirtileri nelerdir? Cevaplar haberimizde.. 

 

Omicron varyantı hem Türkiye hem de dünya genelinde etkisini sürdürüyor. Boğaz ağrısı, mide bulantısı ve ishal gibi semptomları olan varyant ile ilgili yeni çalışmalar da peş peşe yapılıyor. Uzmanlar tarafından yapılan son araştırmalaya göre, omicron varyantı belirtileri arasına yenileri eklendi. Bu noktada, omicron varyantı belirtileri neler, nasıl anlaşılır ve tedavisi kaç gün konusuyla ilgili araştırmalar hız kazandı. İşte, omicron varyantı yeni belirtileri..

 

Koronavirüs pandemisi, Omicron varyantı nedeniyle şiddetlendi. Hem Türkiye hem de birçok ülkede vaka sayıları Omicron nedeni ile adeta patlama yaptı. Uzmanlar da omicron varyantı belirtileri ile ilgili peşi sıra araştırmalar yapıyor. Yapılan son araştırmaya göre, omicron belirtileri listesi güncellendi. Bilindiği gibi, omicron belirtileri gün gün değişiklik gösterebiliyor. En çok görülen semptomlar boğaz ağrısı, ishal ve mide bulantısı olarak tespit edilirken yeni belirtiler de tespit edildi. Peki, omicron belirtileri neler, nasıl anlaşılır ve tedavisi kaç gün? İşte, omicron varyantı yeni belirtileri…

 

omicron varyantinin belirtileri nelerdir

 

OMICRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

 

Koronavirüsülün ilk belirtileri arasında yüksek ateş ve öksürük yer alırken Omicron varyantında ise bu belirtiler daha az oranda seyrediyor. Omicron varyantında şimdiye kadar tespit edilen en yaygın belirtiler ise şu şekildedir:

 

Burun akıntısı

Baş ağrısı

Yorgunluk

Hapşırma

Boğaz ağrısı

Eklem ağrıları 

 

YENİ OMICRON BELİRTİLERİ ÇIKTI

 

Son günlerde Kovid-19'un Delta varyantının yanı sıra Omicron varyantı İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde vaka artışlarına sebep oldu. Ayrıca tüm Türkiye'de mevsimsel grip vakalarında da artış yaşandı. Bu durum, akıllara bu hastalıkların semptomları arasındaki fark ve benzerliklerin neler olduğu sorusunu getirdi. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, üç hastalığın semptomlarının neler olduğu ve hangi sıklıkla görüldüğüne ilişkin açıklamada bulundu. Gribin sık görülen belirtilerinin öksürük, boğaz ağrısı, ateş, burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı ve nefes darlığı olduğunu aktaran Oğuztürk, hapşırığın az görülen, koku ve tat kaybının ise çok az görülen belirtilerden olduğunu ifade etti.

 

3 YENİ SEMPTOM DAHA ORTAYA ÇIKTI

 

Bilim insanları tarafından yapılan son tespitlere göre Omicron varyantına yakalanan hastalarda mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilere rastlandı.

 

ORTALAMA 5-7 GÜNDE VÜCUTTAN TEMİZLENİYOR

 

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Polatlı, Kovid-19'un Omicron varyantının ortalama 5-7 günde vücuttan temizlendiğini ancak bazı olgularda sürenin uzayabileceğini belirterek, "Hastalığı geçirenlerin karantinadan çıksa bile başkalarının yanındayken 5 gün daha yüze iyi oturan maskeler takmaları önemli." dedi. Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı da olan Polatlı,  Omicron'un Delta'ya göre çok daha bulaşıcı olmasına karşın hastaneye, yoğun bakıma yatırılma oranlarının daha düşük görüldüğünü söyledi. Mevcut bulgulara göre, Omicron'un öncelikle üst solunum yollarında çoğaldığını, önceki varyantlara kıyasla akciğerlere daha az zarar verdiğini ve daha az insanda ciddi hastalığa neden olduğunu anlatan Polatlı, şöyle konuştu: "Omicron'la hastalığın şiddetinin azaldığının bir göstergesi, aşılanmamış kişilerin Delta'ya göre Omicron ile hastaneye yatırılma olasılığının daha düşük görünmesidir. Ancak Omicron'un daha hafif hastalık tablosuna yol açması, Delta'dan çok daha fazla aşılı insana bulaşması gerçeğinden de kaynaklanıyor olabilir. Yine de bazı hastalar, özellikle aşılanmamış veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar, Omicron enfeksiyonlarından ciddi şekilde hastalanabilirler.”

 

"Kuru öksürük ve boğaz ağrısı belirtileri daha ön planda”

 

Prof. Dr. Polatlı, Kovid-19'un önceki varyantlarında en sık ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve nefes darlığını gördüklerini, Omicron'da ise kuru öksürük, boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu belirtilerinin ön planda olduğunu ifade etti. Polatlı, ayrıca burun akıntısı veya tıkanıklık, tat veya koku kaybı, baş ağrısı, halsizlik, vücut ve eklem ağrıları, mide bulantısı, iştahsızlık, ishal veya kusmanın da hasta şikayetleri arasında yer aldığını dile getirdi.

 

"Omicron ortalama 5-7 günde vücuttan temizlenebiliyor”

 

İnsan vücudunda biriken virüs miktarının "viral yük" olarak adlandırıldığına işaret eden Polatlı, şunları kaydetti: "Alfa ve Delta varyantlarında insanlar, en yüksek viral yüklerine enfeksiyondan yaklaşık 3 gün sonra ulaşma eğiliminde oluyor ve ortalama 6 gün sonra virüs giderek azalarak vücutlarından temizleniyor. Araştırmalara göre, Omicron'da virüs ortalama 5-7 günde vücuttan temizleniyor, enfeksiyon biraz daha düşük viral yüklerle sonuçlanıyor. Yeni kılavuzlar da enfekte kişilerin semptomsuz olmaları, semptomlarının düzelmesi ve ateşlerinin olmaması durumunda 7 gün sonra karantinadan ayrılabileceklerini söylüyor."