Peeling Türleri Nelerdir? Kaç Tane Peeling Var?

Kadınların en önem verdiği şeylerden biri de ciltleridir. Güzelliğe önem veren kadınlar peeling yapıyorlar. Genellikle herkesin ilgilendiği peeling sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha güzel ve ilgi çekici görmek isteyen kadınların tercih ettiği bu işlemin kaç türü vardır? İşte cevabı haberimizde...

 

Günümüzde çok çeşit kimyasal peeling ajanları kullanılmaktadır. 

 

Hafif ve yüzeysel peelingler

 

Hafif ve yüzeysel peelingler, hemen hemen her cilt tipinde iyi sonuçlar verir. Komplikasyon riski çok sınırlıdır, maliyeti uygundur. Güzellik merkezlerinde güzellik uzmanları tarafından uygulanabilir. Tedavi boyunca hasta normal yaşantısına devam edebilir. Bu nedenlerden dolayı en çok tercih edilen peeling yöntemi hafif ve yüzeysel peelinglerdir. Bu peeling ajanlarının en önde gelenleri; alfa hidroksi asitler , özellikle de glikolik asittir. Bu tür peelingler cildi birkaç haftadan, birkaç aya kadar uzayan bir sürede düzeltirler.

 

TCA (Trikloroasetik asit)

 

Sadece doktorlar tarafından uygulanabilen, orta derinlikte bir peelingdir. TCA üst deriyi ve alt derinin üst tabakasını soyar. Bu uygulamadan sonra üst deri 5–7 gün içerisinde pul pul dökülür. Birkaç gün cilt kabuklu, kırmızı bir görünüm alır. Kabuklar da soyulduktan sonra, üst deri canlanır ve cilt tazelenir. Alt deri ise genel olarak iki- üç hafta içerisinde toparlanır. Bu uygulama alt derideki kollajenide uyarır ve bu durum altı ay kadar sürer. Genelde orta dereceli peelingler sivilce izleri, güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, kırışıklıklar için uygulanır.

 

Mavi peeling

 

Bu peeling orta derinlikte işlev görür. Mavi peeling güneş hasarlı ciltlerde, kırışıklıklarda, lekelerde ve yüzeysel akne tedavilerinde uygulanır. Glycolic acid içeriği, ciltte çeşitli derinliklerde kontrollü hasar oluşturması, cilt hücrelerinin rejenerasyonu ile sağlıklı derinin ortaya çıkmasını amaçlayan bir yöntemdir.

 

Jessner peeling

 

Cildin yüzeysel ve orta tabakalarında etkili olan kimyasal bir karışımdır. Akne ve kırışıklık tedavisinde kullanılmaktadır. Oldukça üniform derinlikte bir peeling oluşturur. Jessner peelingi akne, melazma, postinflamatuar hiperpigmentasyon, lentigolar, çiller ve ışık hasarı tedavisinde kullanılır. 

 

Fenol peelingler

 

Fenol peeling derin bir soyma tekniğidir. Kimyasal peelingin ağır bir çeşidi olan fenol peeling ancak hastane koşullarında ve anestezi altında uygulanabilir. İşlemden sonra hastanın yüzü pansuman amacıyla tümüyle sargılanır. İlk hafta boyunca deri yanık bir durumda olabilir. Yanıklar yavaşça iyileşir ve birkaç ay sonra yeni taze bir deri oluşur. Fenol peelingin etkisi uzun sürelidir. Fenol peeling komplikasyonu fazladır. Bu uygulama hastanın yaşamını çok etkiler. 

 

Dermabrazyon

 

Derin etkili bir peelingdir. Dermabrazyon cildi istenilen derinlikte soymak için kullanılan bir zımparalama tekniğidir. Elektrikli bir zımpara cihazıyla deri kat kat soyulur. Uygulamadan sonraki birkaç hafta hastalar, sosyal yaşamına ara vermek zorunda kalabilirler. Dermabrazyon usta ellerde ve uygun ciltlerde hala başvurulan klasik bir yöntemdir.

 

Mikrodermabrazyon

 

Mikrodermabrazyon mekanik bir cilt soyma tekniğidir. Hastane ortamı ve anestezi gerektirmez. Etkisi açısından hafif ve orta derinlikteki kimyasal peelinglerle kıyaslanabilirler. Mikrodermabrazyon alüminyum hidroksit kristalleri püskürtülerek uygulanır. Alüminyum hidroksit her cilt tipinde uyumlu davranır ve alerjik reaksiyon yaratmaz. Hasta tedavi süresince sosyal yaşamına ve işine rahatlıkla devam edebilir. Yan etkisi yok denecek kadar azdır ve etkisi uzun sürelidir. Mikrodermabrazyon yöntemi ile ciltte oluşan düzensizliklerde , akne izlerinde , kaza sonrası ya da ameliyat sonrasında oluşan izlerde kullanılır. Sonuçta cilt gençleşir tazelenir ve çok daha pürüzsüz bir görünüm alır. 



Etiketler: