Pi Sayısı Aslında Ne?

Pi Sayısı Nedir? Cevaplar haberimizde..

 

Pi sayısı, bir dairenin çevresinin ve o dairenin çapına olan oranını ifade eden irrasyonel matematik sabiti olarak tanımlanır. Yunanca çevre anlamına gelen περίμετρον kelimesinin ilk harfi olan '' π '' ile gösterilir. Pi sayısı ondalık tam bir sayı olarak bitmez ya da sonsuza kadar tekrar etmez Arşimet sabiti ya da Ludolph sayısı olarak da bilinir.

 

 

Bir dairenin çevresini aynı dairenin çapına bölerseniz boyutu ne olursa olsun yaklaşık olarak 3,14 değeri elde edilir. İşte bu pi sayısıdır. Yaklaşık olarak diyoruz çünkü pi sayısının basamakları henüz hesaplanamamıştır. Son olarak 31,4 trilyon basamağı Google çalışanı Emma Haruka Lwao tarafından 2019 yılında hesaplandı. Lwao şu an için rekoru elinde bulunduruyor. 

 

Pi Sayısı Tarihçesi:

 

Milattan önce 1650 yılında Mısırlılar pi sayısını 3,1605 olarak hesaplamıştır.

Pisagor teoremini kullanan Arşimet, pi sayısı için net bir değer bulamamış ancak 3,17 olarak hesaplamıştır.

Babiller 3,1/8 olarak hesaplamıştır.

Yunan matematikçi Batlamyus ise pi sayısını 3.14166 olarak hesaplamıştır.

İtalyan matematikçi Fibonacci ise 3,141818 olarak hesaplamıştır.

 

 

1700'lü yıllardan sonra Yunanlı matematikçiler tarafından hem sembolü hem de değeri belirlenen pi sayısı ''3,14'' olarak sabit değer kabul edilmiştir. Günümüzde pi sayısının tam değerini bulmak için yapay zeka geliştirililiyor ancak hala tam sayıya ulaşılamadı.

 

Dünya pi Günü:

 

pi günü dünyada, matematik sabiti pi sayısı anısına özel kabul edilmiş ve her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır. Pi gününün 14 Mart'ta kutlanmasının nedeni ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesidir. Ayrıca Unesco Pi gününü Dünya Matematik Günü ilan etmiştir.

 

 

 

 

 

 



Etiketler: