Renklerin Psikolojik Karşılığı Nelerdir?

Hangi renk ne anlama geliyor? 

 

Renk, ışığın retinaya farklı bir şekilde ulaşması ile ortaya çıkan etkidir.  Renkleri algılamamız için bir ışık kaynağından çıkan renklerin, çarptıkları yüzeyden gözümüze ulaşması gerekmektedir. Renkler ana ve ara renkler olarak ikiye ayrıldığı gibi sıcak ve soğuk renkler olarak da ikiye ayrılır.  Ana renkler mavi,yeşil ve sarıdır bu renkler doğada saf halde bulunduğundan dolayı doğal renkler olarak da tanımlanabilir. Renklerin insan psikolojisi üzerinde ki etkisi şüphesizdir. Psikolojiye göre her renk bir duygunun rengi olabilir.

 

Her renk bir duygunun rengi olabilir

 

Siyah

Siyah renk ciddi renkler arasında sayılmaktadır. Güç ve otoriteyi simgelerken içinde hem yalnızlık hem de gizemi barındırır. Batı kültürüne göre matem rengidir yas, hüzün ve ölümü çağdıştırır. Tekstil sektöründe en çok kullanılan renklerin başında gelir özellikle kadın kıyafetlerinde zayıf bir görünüm sağladığı için siyah renk kıyafetler çokca tercih edilir.

Beyaz

Beyaz renk masumiyetin simgesi olarak tanımlanır. Rahatlacı bir pozitif  etkisi  vardır.  Saflığın ve temizliğin rengidir özellikle gelinliklerin beyaz renk tercih edilmesi sebepi budur. Markalarda beyaz renk sürdürülebilirlik algısı verir. Japonya'da ise ölümü temsil eder.

Mavi

Mavi renk doğal renklerdendir. Kullanıldığı yerlerde huzuru temsil eder, sakinlik ve durgunluk verir. Mavinin koyu tonları güven veren renklerdendir bu yüzden siyasiler tarafından çokca tercih edilir.

Kırmızı

Kırmızı renk enerji veren iddialı bir renktir. Aşkın tutkunun simgesidir. Dikkat çekici bir renk olduğundan reklam sektöründe en çok kullanılan renklerdendir. Doğu kültüründe iyi şansın rengi olarak kabul edilir. 

Sarı 

Sarı renk güneşi temsil eden bir renktir. Pozitif  bir enerjisi olan sarı renk genç ve dinamiktir. Dikkat çekici bir renk olduğundan tüm dünyada taksiler sarı renktir.

Yeşil

Yeşil renk sarı ve mavinin karışımıyla oluşan doğanın rengidir. Rahatlatıcı bir etkisi vardır. Umudu, yenilenmeyi ve canlanmayı simgeler. 

Pembe

Pembe renk sevginin evrensel rengidir. Umut veren iyimser bir tondur. Kişilere sakinlik ve dinginlik hissi verdiğinden dolayı psikolojik tedavi merkezleri pembe rengi tercih ederler. 

Kahverengi

Kahverengi doğanın renklerindendir bu yüzden rahatlatıcı bir etkisi vardır. Dürüstlük ve güvenirliğin rengi olduğundan yöneticiler tarafından tercih edilen bir renktir.



Etiketler: