Saçkıran Nedir? Saçkıran Tedavisinde Neler Yapılır?

Kadınlar ve erkeklerin en önem verdiği şeylerden biri de saçtır. Saça önem veren kadınlarda ve erkeklerde saçkıran oluşuyor. Genellikle herkesin ilgilendiği saçkıran sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha güzel ve ilgi çekici görmek isteyen kadınların ve erkeklerin tercih etmediği bu sorun nedir? Nasıl geçer? İşte cevabı haberimizde...

 

Saçkıran; daha önce kıl bulunan alanlarda, bir veya daha fazla, yaklaşık olarak bozuk para büyüklüğünde, yuvarlak, düzgün yüzeyli saç dökülmesi olarak ya da başka değişiklik izlenmeyen, yama biçimli saç kaybı olarak karşımıza çıkar.

 

Saçkıran olup olmadığı nasıl anlaşılır?

 

Saçkıran başlangıcı genel olarak küçük kabarcık ve sivilce gibi bir dış görünüşe sahiptir. Saçkıranın belirtileri arasında ilk ve en önemlisi budur. Kabarcık olan bölgede bir süre sonra halka biçiminde bir genişleme ve yayılma görülür. Görüldüğü bölgedeki saçı dökmeye ve o bölgede yayılmaya başlar.

 

Saçkıran hastalığı neden olur?

 

Saçkıran hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Fakat otoimmün nedenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkar. Sonuç olarak da bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine saldırır.

 

Saçkıran kendi kendine geçer mi?

 

Saçkıran, en çok her iki cinste de genç ve orta yaşlı erişkinlerde görülür. Çoğu vaka kendiliğinden iyileşir yani gelip geçicidir ve özel bir tedavi gerektirmez. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de, bu saç dökülmesinden, yalnızca saçları etkileyen bir otoimmün süreç sorumlu tutulmaktadır.

 

Saçkıran ne tetikler?

 

Saçkıranda genetik eğilimin etkili olduğu düşünülür. Ancak virüs, çevresel faktörler, stres gibi etkenlerin de saçkırana neden olduğu bilinir. Aile geçmişinde diyabet, artrit, tiroid gibi bağışıklık sistemi hastalığı olanlarda saçkıran görülme olasılığının yüksek olduğu bilinir.

 

Saçkıran tedavisinde neler yapılır? 

 

Mevcut klinik yaklaşımda saçkıran hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalığın kontrol altına alınması ve saç kaybının önlenerek saç uzamasının desteklenmesi adına çeşitli ilaç tedavilerinden ve yaşam tarzı değişikliklerinden yararlanılır.

 


Etiketler: