Şahmaran Efsanesi Nereden Geliyor?

Yeni Netflix Dizisiyle Gündeme Gelen Şahmaran Hikayesi Oldukça Merak Edilenler Arasında Şahmaran/Şahmeran Aslında Ne? İşte Detaylar…

 

 

Şahmeran sözcüğü, Farsça şâh ve maran; yılanlar kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiştir. Her ne kadar "şah", erkekler için kullanılan bir unvan olsada Şahmeran'a ilişkin tüm efsanevi kayıtlarda ve Şahmeran efsanelerine özgü tüm betimlemelerde varlık dişidir. Efsaneye göre Şahmaran bir yeraltı ülkesinde yılanlarıyla birlikte yaşamaktadır.

Şahmaran'la tanışan ilk insanın ismi bazı kaynaklarda Camşab olarak geçerken bazı kaynaklarda ise Şahmaran'la ilk buluşan kişinin Lokman Hekim olduğu anlatılmaktadır.  Hikayeler değişse de Şahmaran'ın öldürülmesi olayı ise ortak sondur. Şahmaran'ın öldürülüşünün ana amacı insanın sağlık ve şifa bulmasıdır. Şahmaran'ın ölümüne neden olan kişinin ise Lokman Hekim olduğu iddia edilmektedir.

 

Şahmaran Hikayesi

 

Binlerce yıl önce yedi katlı yeraltında Tarsus'ta yaşayan yılanlar vardı. Meran adı verilen bu yılanlar, gerçekten akıllı ve şefkatli idi. Onlar barış içinde yaşarlardı. Meranların kraliçesine Şahmeran denirdi. Efsaneye göre, Şahmeran'ı gören ilk insan Cemşab oldu. O, geçimi için odun satan fakir bir ailenin oğluydu. Bir gün Cemşab ve arkadaşları bal dolu bir mağara keşfederler. Balı çıkarmak için Cemşab'ı aşağıya indiren arkadaşları, daha çok bal alabilmek için onu orada bırakıp kaçarlar. Cemşab mağarada bir delik görür ve buradan ışık sızdığını fark eder. Cebindeki bıçak ile deliği büyütünce, ömründe görmediği kadar güzel bir bahçeye girer. Bu bahçede eşi benzeri olmayan çiçekler ve bir havuz ile pek çok yılan görür. Havuzun başındaki tahtta süt beyaz vücutlu bir yılan oturmaktadır. Şahmeran'ın güvenini kazanan Cemşab uzun yıllar bu bahçede yaşar. Şahmeran ona tıp biliminin bilinmediklerini söyler. Yıllar sonra, ailesini çok özlediğini söyleyip gitmek için yalvarır. Bunun üzerine Şahmeran da kendisini salıvereceğini, ancak yerini kimseye söylemeyeceğine dair söz vermesini ister.

Şahmeran'a söz verip ailesine kavuşan Cemşab uzun yıllar verdiği sözü tutar ve Şahmeran'ın yerini kimseye söylemez. Bir gün ülkenin padişahı hastalanır. Vezirin, padişahın iyileşmesi için Şahmeran'ın etini yemesi gerektiğini söylemesi ile her şey değişir. Cemşab, bunu öğrendikten sonra Şahmeran'ın yerini gösterir. Şahmeran kuyudan zorla dışarı çıkarılınca Cemşab'a, "Benim başımı kaynatıp padişaha içir, padişah kurtulsun, gövdemi de vezire içir, ölsün, kuyruğumu da kaynatıp sen iç, böylece Lokman Hekim ol" demiş. Böylece vezir ölmüş, padişah da iyileşip Cemşab'ı veziri yapmış. Ve rivayete göre de Cemşab Lokman Hekim olmuş. Efsaneye göre Tarsus'un, Şahmeran'ın öldürüldüğünü öğrenen yılanlar tarafından bir gün istila edileceği söylenir. 

 

 



Etiketler: