Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Su Krizi Aslında Ne? Su Tasarrufu Nasıl Yapılır? Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar…

 

 

Canlıların yaşamı için hayati önem taşıyan su, biyolojik hayatı ve insan faaliyetlerini ayakta tutar. Dünyanın yüzde 71’i sularla çevrilidir ancak yerkürede bulunan suyun yüzde 97’si tuzlu sudur. Yani, yüzde 3’lük bir kısım temiz ve tatlı sudur. Dünya nüfusunun giderek artması ve doğal nedenler su kaynaklarının yetersiz kalmasına sebep olacağı uzmanlar tarafından ön görülüyor.  Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır. Bu oran dünya nüfusunun yaklaşık % 20'sine tekabül eder. 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan mahrum olurken, 2,3 milyar kişi sağlıklı suya ulaşamamaktadır.

 

Dünyada her yıl 2 milyon insan sağlıksız su tüketimi, kötü hijyenik şartlardan dolayı ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonları, sıtma, Hepatit A gibi sağlık problemlerinden hayatını kaybetmektedir. 

 

Uzmanlar su tüketimi konusunda uyarıyor! Uzmanlar, 2050 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısı 55’e yükseleceğini ve bu susuz ortamda yaşamak zorunda kalacak insan nüfusunun 3.77 milyara yükseleceğini, bu orana göre dünya nüfusunun yüzde 40’ının su sıkıntısı çekebileceğini ön görüyor. 

 

Tarımsal faaliyetlerin de olmazsa olmazı olan su, böyle devam ederse bir gıda krizine de sebep olabilir. Neticede kuraklık yiyecek kıtlığı için kaçınılmaz sondur.

 

 

Bireysel Su Tasarrufu Nasıl Yapılır? 

 

 

Su Boşa Akıtılmamalı 

 

Su israfını önlemek bireysel su tasarrufunun ilk adımıdır. Elleri yıkarken, diş fırçalarken, bulaşık yıkarken, ürünleri temizlerken ve suyu kullandığımız herhangi bir anda başka bir şey yaparken suyu boşa akıtmamak oldukça önemlidir. Zira 20 saniyelik bir el yıkama sırasında neredeyse 1 litre su harcanmaktadır. Önerimiz, sensörlü musluk başlığıdır. Sensörlü musluk başlıklarını tercih etmek sizin için küçük, insanlık için büyük bir adımdır. 

 

 

Doğru Bulaşık Makinesi Kullanımı 

 

Bulaşık makineleri elde bulaşık yıkamaya göre daha az bir su kullanımına neden olur. Bulaşık makinesinin tam yüklü olması ve kısa programların tercih edilmesi önemlidir. 

 

 

Doğru Çamaşır Makinesi Kullanımı

 

Enerji tasarrufu imkanı sunan çamaşır makinelerini tercih edin.  Çamaşırlarınızı biriktirip kısa programda yıkamanız ve düşük dereceler tercih etmeniz önemlidir.

 

 

Giysilerinizi sık sık yıkamayın

 

Kıyafetlerinizin temiz olması kesinlikle önemli fakat çamaşırlarınız dışında kirlenmemiş kıyafetlerinize bir şans daha verebilirsiniz. 

 

 

Duşta Yeterli Su Kullanımı

 

Kişisel temizlik tabi ki çok önemli ancak her gün uzun süreli duş almanın kimseye bir faydası yoktur. Bu noktada duş süreleriniz oldukça önemlidir. 

 

 

Pişirme Suyunun Ayarlanması 

 

Özellikle haşlama yemeklerde ihtiyaç fazlası su kullanılabiliyor. Bunun yerine buharda pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Yemek sularını başka yemeklerde de kullanabilirsiniz.

 

 

İkinci El Kıyafet Satın Alın

 

WWF’e göre, bir kilogram pamuk üretmek için 20.000 litre su gerekiyor, bu da yaklaşık bir pamuklu tişört ve bir pamuklu kot pantolon anlamına geliyor. İkinci el kıyafet alışverişi yapmak da önemli bir  bireysel su tasarrufudur.

 



Etiketler: