Sümela Manastırı'nın Tarihi Nedir? Nerededir?

İlginç Yapısıyla Dikkat Çeken Sümela Manastırı'nı Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar...

 

Trabzon’un Maçka ilçesinde Altındere köy sınırının içinde yer alan Sümela Manastırı,  ilk başlarda ‘Meryem Ana’ adıyla anılıyordu. Zamanla ‘Sümela Manastırı’ ismiyle tanınmaya başladı. Sümela siyah anlamına gelen ‘melas’ kelime kökünden türemiştir. Bu ismin manastırın kurulduğu koyu renkli Karadağlar’dan geldiği söylenir. Altındere Vadisi’nden 300 metre yükseklikte bulunan manastırın inşaatına başlama tarihi MS. 386 olarak bilinse de resmi açılış tarihi III. Alexios döneminde 

1360’da gerçekleşmiştir. 18. Yüzyılda Doğu Karadeniz kıyılarının Osmanlı hakimiyetine girmesiyle Sümela Manastırı restore edilmiş, fresklerle süslenmiş ve yeni binalar eklenmiştir. Böylece manastır en parlak dönemini yaşamıştır.  1918’de nüfus mübadelesi ile bölgedeki Hristiyanlar Yunanistan’a gönderilince manastırın pek bir önemi kalmamıştır. Kültür Bakanlığı tarafından yeniden restore edilince turistlerin dikkatini çekmeyi başarmıştır. 

 

2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin izni ile Hristiyanalrca Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü olarak kabul edilen 15 Ağustos günü 88 yıl aradan sonra ilk kez ayin düzenlenmiştir.

 

 

Sümela Manastırı’nın Bölümleri:

 

Dar uzun merdivenlerden manastırın ana girişine ulaşılmakta giriş kapısının yanında ise muhafız odaları bulunmaktadır. Buradan merdivenle iç avluya inilmektedir burada klise haline getirilen mağara bulunmaktadır.  Yamacın ön tarafını kaplayan büyük balkonlu odalar rahiplere ve misafirlere ayrılmıştır. Manastırın birçok yerinde Türk sanatının etkileri mevcuttur.

 

 

Freskler: 

-Kilise içinde Meryem figürleri Gürcülerin kullandıkları Gürcü madonna şeklinde resmedilmiştir.

-Asıl kilisenin apsis kısmında, güney duvarında yukarıda Meryem'in doğuşu ve mabede sunuluşu, tebliğ, İsa'nın doğuşu, mabede sunuluşu ve hayatı, altta İncilden resimler.

-Güney kapısında Meryem’in ölümü ve havariler.

-Kilisenin doğuya bakan yukarı kısmında 2. Sırada Genesis, Ademin yaratılışı, Havva'nın yaratılışı, Tanrı’nın tembihi, İsyan (Adem ile Havva’nın yasak meyveyi yemeleri), Cennetten kovulma. 3. sırada: Dirilme, Thomas'ın şüphesi, Kabirde bir melek, Nikaia (İznik) konsili.

-Apsis kısmının dışında, yukarıda Mikail, Cebrail bulunmaktadır.

                                                                                                                                                                                                                                    ( Kaynak: Vikipedi)