Tac Mahal'in İlginç Hikayesi

 UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde Yer Alan Dünyanın En Görkemli Aşk Hikayesi:

 

 

Tac Mahal en önemli İslam mimarisi eserlerinden biri olarak kabul edilir. Babür İmparatorluğu'nun 5. hükümdarı Şah Cihan'ın 17 Haziran 1631'de ölen eşi Ercümend Banu ya da dünyanın kraliçesi anlamına gelen ''Mümtaz Mahal'' olarak da bilinen eşinin anısına o zamanki başkenti olan Agra'da Yamuna Nehri'nin kıyısına yaptırılmıştır. 

Rivayete göre Şah Cihan'ın eşi olan Ercümend Banu, on dördüncü çocuğunu doğururken hayatını kaybeder. Hükümdar da eşine duyduğu sevginin hatırasına görkemli bir anıt mezar yaptırır. Bu eser, hanedanın güç sembolü de olmuştur. 1666'da ölen imparator Şah Cihan'ın mezarı da buradadır.

Türbenin yapımına 1632'de başlanıp 1652'de inşaası tamamlanmıştır. Hükümdar, türbenin inşaatı için mimar ve ustalardan oluşan heyet kurmuş baş mimarının Ustad-Ahmad Lahauri olduğu ve Osmanlı, İran ve Suriye'den ustalar getirtildiği söyleniyor. Rivayet odur ki Mimar Sinan'da bu eserin yapımında yer almıştır. 

Tac Mahal'in yapımında parlak, ince mavi damarları olan beyaz mermer kullanılmıştır. Aynı mermerden yapılan ve yerden yüksekliği 82 metre olan kubbe, Mimar İsmail Efendi tarafından yapılmış ve 1648'de tamamlanmıştır. Eserdeki yazıları ise Hattat Settar Efendi yazmıştır. Yansıma havuzları ve peysaj tasarımlarında İran mimarisinden esinlenişmiştir.

Şah Cihan odasından karısını izlemek için nehir kıyısında olan balçıklı bir zemine türbeyi yaptırmıştır. Zemindeki bu batma ve kaymayı önlemek için önce dev bir kuyu kazılmış içi kayalarla doldurulup bina üzerine inşa edilmiştir. Bu sebeple kulelerin dik durmadığı gözle görülür. Beyaz mermer kullanılarak yapılan bina, yakut, safir, pırlanta,zümrüt,sedef ve inci gibi değerli taşlarla süslenmiştir. Türbenin inşası 20 bin işçi ile 22 senede tamamlanarak1652'de son bulmuştur.

 



Etiketler: