Tarık Akan Kimdir? Nerelidir Ve kaç Yaşında Vefat EtmiÅŸtir?

YeÅŸilçam 'ın yakışıklısı ve göz bebeklerinden biri olan Tarık Akan bazılarının ona seslendiÄŸi isimle damat ferit kimdir? Nerelidir? Kaç yaşında vefat  etmiÅŸtir?

 

 

YeÅŸilçam 'ın yakışıklısı ve göz bebeklerinden biri olan Tarık Akan bazılarının ona seslendiÄŸi isimle damat ferit kimdir? Nerelidir? Kaç yaşında vefat  etmiÅŸtir?

 

 Tarık Akan bazılarının ona seslendiÄŸi isimle damat ferit kimdir? Nerelidir? Kaç yaşında vefat  etmiÅŸtir?

Tarık Akan kimdir? Nerelidir? kaç yaşında vefat etmiştir?

Tarık Akan kimdir? 

 

Tarık Akan kimdir? Tarık Akan 13 Aralık 1949 istanbul 'da dünyaya gelmiÅŸtir. Annesi YaÅŸar ve babası Hüseyin yaÅŸar 'ın üçüncü çocuÄŸudur. bir ablası ve abisi vardır. babası bir Subay olduÄŸu için çocukluÄŸunu Erzurum-Dumlupınar 'da yaÅŸamıştır. Ä°lkokula Erzurumda baÅŸlamış ancak babasının tahini sebebiyle okulunu Kayseride tamamlamıştır. babası bir subay oldauÄŸu için babası onu terbiyeli ve disiplinli yetiÅŸtirmiÅŸtir. babasının emekliliÄŸinden sonra ise Ä°stanbul Bakırköy 'e taşınmışlardır. Ortaokul ve Lise eÄŸtimini burda tamamlamıştır. Üniversite eÄŸtimi ise Yıldız Teknik Üniversitesi Makine MühendisliÄŸi bölümünü tercih etmiÅŸ daha sonra ise Ä°stanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü 'nü bitirmiÅŸtir. 

 

Sinemaya adımını ilk olarak Ses adındaki bir derginin düzenlediÄŸi sinema artis yarışmasına 1. seçilmesi ile atmıştır. 1971 'de ilk kez kamera karşısına çıkmıştır. Solan bir yaprak gibi adlı bir filmde YeÅŸilçama girdi. bu filmden sonra 1971 yılında yayınlanan Melek mi Åžeytan mı filminden bu filmden sonra ise oyunculuk kariyeri çok hızlı yükselmeye baÅŸladı. ilk baÅŸ rollüÄŸünü ise BeyoÄŸlu güzeliÄŸi adındaki filmde almıştır. 1970 'de Ertem EÄŸilmez ile tanışmış ve Ferit karakterini getirmiÅŸ ve artık yeÅŸilçam IN daÄŸmat Feriti olmuÅŸtır. Tarık Akan Ertem EÄŸilmez'in tüm filmlerinde adı her zaman Ferit oldu bu isim Ertem EÄŸilmez 'in ölen oÄŸlunun adıydı ve bu yüzden her filminde uzun oÄŸlum dediÄŸi Tarık Akanla oÄŸlunun adını sonsuza kadar yaÅŸatıcaktı. Ferit karakterinin daÄŸmar olduÄŸu film ise herkesin bildiÄŸi türk sinemasının en gözde eseri Hababam Sınıfı 'dır. 

 

1976 'ya kadar hep romantik-komedilerde oynıyan Tarık Akan 1976 yılından sonra bir karar aldı artık romantik-komedilerde yer almıycak ve daha citti yapımladar yer almaya karar verdi. Ve bu kararından sonra bıyık bırakıp baraj filminde yer aldı ondan sonra ise Cüneyit Arkınla beraber Maden filminde oynadı. 

 

1979 yılında Sürü adındaki filmi ile artık o yeÅŸilçamın en iyileri arasına girmiÅŸti. 1978 12 Eylül döneminde YeÅŸilçamın yavaÅŸ yavaÅŸ sonunun geldiÄŸi dönemde yaptığı bir konuÅŸmadan dolayı 2 buçuk ay ceza evinde kalmıştır. 1982 yılında yol adındaki hem oyuncular hemde o dönemki türk halkı için önemli bir filmdi çünkü tüm dünyanın en önemlü film festivallerinden birisinde en önemli ödül olan Altın Palmiye layık görülmüÅŸtür. 

Ömrüne 111 film 4 dizi sırdıran Tarık Akan çok sigara içmesinden dolayı önce akciyer kanseri sonra karaciyer derken 16 Eylül 2016 'da daha 66 yaşında iken hayata gözlerini yumdu.