Tekrarlanan Ama Hatırlanmayan Şarkının Tüm Gün Dile Dolanması! Earworm!

Ansızın bir yerde yürürken, sabah diş fırçalarken, bir bar da otururken kelimelerin sadece üç en fazla dört tanesinin hatırlanan mırıldanmaktan yorulmadan şu an okurken bile sizi düşündürüp güldüren olayın aslında bilimsel nedeni mevcut bir süre sonra sinir bozucu hale gelen bu davranışın adı;  earworm Türkçe anlamıyla kulak kurdu, peki earworm nedir? Earworm ile nasıl baş edilir?

 

Earworm, istenmedik şekilde şarkı ezgilerinin beyne ve kulağa takılıp gün boyu tekrarlanmasıdır. İnsanların %92’sinde bu durum görünmektedir.  Londra Üniversitesi Goldsmiths'teki araştırmacı Vicky Williamson, earworm müzik maruziyeti ile ilişkili bir çalışmasında, bu durumun nedenlerine değiniyor.

 

 

tekrarlanan ama hatirlanmayan sarkilarin tum gun dile dolanmasi earworm

 

 

Araştırmada mırıldanılan şarkıyı (istemsiz bellek) hatırlatan bir kelime görmek, şarkıyla ilgili bir duyguyu hissetmek gibi deneyimlerin earworm’u tetiklediği anlaşılıyor. Araştırmada toplanan belli başlı şarkıların listesinde ise popülerlik dışında ayırt edici bir özellik bulunamıyor. 

 

 

Dile Dolanan Şarkıdan Kurtulmanın Yolları;

  1. Bütün Şarkıyı Dinleyin
  2. İlgi Çekici Bir Şey Yapın
  3. Sakız Çiğneyin
  4. Boşverin

 

 

Bu yöntemlerin hiçbiri işe yaramayabilir. bazı uzmanlar da aynı melodiyi kafasında 20 yıl döndüren insanların bile varlığından bahseder. onlara göre de en iyi strateji, kafanızdaki konserlerin tadını çıkarmayı öğrenmektir.



Etiketler: