Tsunamide Nasıl Hayatta Kalınır? İşte Detaylar!

Youtube'da yayınladığı ilginç içeriklerle geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Bunlar Kaçmaz, yayınladığı videosunda tsunamide hayatta kalmayı sağlayacak bilgileri detaylı bir şekilde anlattı. 

 

Youtube'da yayınladığı ilginç içeriklerle geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Bunlar Kaçmaz, yayınladığı videosunda tsunamide hayatta kalmayı sağlayacak bilgileri detaylı bir şekilde anlattı. Son dönemde yayınladığı içeriklerle geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü sosyal medya fenomeni Bunlar Kaçmaz, yayınladığı videosunda tsunamide hayatta kalmayı sağlayacak bilgileri detaylı bir şekilde anlattı.

 

Tsunami nedir? 

 

Tsunami kelime anlamı olarak, okyanus ya da deniz tabanında oluşan, gök taşı düşmesi, deprem, deniz ya da okyanus altına oluşan nükleer patlama, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder. Bu tektonik olaylar büyük hacimde suyu yerinden oynatarak okyanus tabanından yüzeye doğru iter. Tsunami akıntıları normal deniz dalgalarına benzemez çünkü dalga boyları çok daha uzundur. 

 

Bir tsunami dalgası başlarda hızla yükselen bir gelgit akıntısına benzeyebilir. Bir tsunami dalgası 100 kilometre uzunluğunda ve 30 metre yüksekliğinde olabilir. 

 

Tsunamide nasıl hayatta kalırsın?

 

Dünyada oluşan Tsunami olaylarının %80'lik dilimi Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşmektedir. Eğer Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan bir yerde yaşıyorsanız ve deprem olursa, önce kendinizi depremden koruyun. Sonra sarsıntı geçtikten sonra hemen vakit kaybetmeden olabildiğince yüksek bir yere doğru geçin çünkü genelde tsunamiden önce depremler meydana gelir. Yaklaşan tsunaminin en iyi işaretlerinden biri suyun kıyı boyunca çekilmesidir. Deniz suyu geri çekilir ve deniz tabanı ortaya çıkar. Güvenliğinizi sağlamak için okyanustan 3.5 kilometre uzağa ya da deniz seviyesinden 30 metre yukarı çıkmaya çalışın. Tsunami dalgaları hızlı ve yıkılıcı şekilde devam eder bu yüzden sağlam beton temelleri olan yüksek bir bina arayın. Yakınlarda bir tane bulabilirseniz hemen içeri girin ve olabildiğince hızlı çatıya çıkın. 

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.