Tükürük Testi Nasıl Yapılır? Tükürük İle Hastalık Teşhisi Nasıl Konur? İşte Detaylar!

Tükürük testi nasıl yapılır? Tükürük ile nasıl hastalık teşhisi konur? Hindistan'da yapılan araştırmalar tükürük ile hastalık teşhisi konulabileceğini ortaya koydu. Peki Tükürük testi nasıl yapılır? Tükürük ile nasıl hastalık teşhisi konur? Cevaplar haberimizde..

 

Tükürük testi nasıl yapılır? Tükürük ile nasıl hastalık teşhisi konur? Hindistan'da yapılan araştırmalar tükürük ile hastalık teşhisi konulabileceğini ortaya koydu. Peki Tükürük testi nasıl yapılır? Tükürük ile nasıl hastalık teşhisi konur? Cevaplar haberimizde..

 

Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Bu gelişme sonrasında insanlar tükürükten hastalık teşhisinin nasıl yapıldığı hakkında detayları araştırmaya başladı. Peki, tükürük testi nasıl yapılır? İşte detaylar. Hindistan'daki Datta Meghe Tıp Bilimleri Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının gerçekleştirdiği çalışmada ise vücuttaki hasarlı ya da ölü hücreler tarafından üretilen ürik asit miktarının; şeker hastalığı, demans ve kanser dâhil 10’un üzerinde hastalıkla ilişkili olduğu ortaya çıktı. Tükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli.

 

tukuruk testi nasil yapilir tukuruk ile hastalik teshisi nasil konur

 

TÜKÜRÜKTEN HASTALIK TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

 

İnsan vücudu günde yaklaşık 1 ya da 2 litre arasında tükürük üretiyor. Bu sıvıyı ortaya çıkaran da tükürük bezleri. Her gün ürettiğimiz tükürüğün içinde ise 700’den fazla mikroorganizma ile ürik asit gibi maddeler bulunuyor. Ürik asit ise kanda bulunan pürin maddesinin, yani yiyecek ve içeceklerdeki kimyasal bileşiklerin parçalanması sonucunda ortaya çıkıyor. Son birkaç yıldır bilim dünyası da tükürükteki tüm mikroorganizmalara ve ürik asite yoğunlaşmış durumda. Çünkü tükürük, içinde barındıklarıyla hastalıkların teşhisinde kan kadar önemli. Çalışmada, anormal derecede fazla olan ürik asit seviyelerin; yüksek tansiyonu, kalp ve kan damarları ile ilgili hastalıkları, kanser ve Tip-2 diyabete işaret ettiğinin altı çizildi. Düşük ürik asit seviyesi de depresyon, anksiyete ve parkinson hastalığı ile ilişkilendirildi. Daha önce de Kanada Alberta Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmada, tükürükte bulunan bazı özel bileşenlerin Alzheimer hastalığını gösterebileceği belirlenmişti. Sağlıklı kişilerle, hafif bilişsel sorunlar yaşayan ve Alzheimer'a yakalananların tükürük örneklerini karşılaştıran araştırmacılar, tükürükteki bileşenlerin farklılık gösterdiğini gördü.

 

TÜKÜRÜK TESTİ NASIL YAPILIR?

 

-Bir gece önce bir bardak suyu başucumuza koyuyoruz.
-Ertesi sabah hiçbir şey yemiyoruz.
-Dişlerimizi fırçalamıyoruz ve ağzımızı da çalkalamıyoruz.
-Önce ağızda tükürük biriktirerek su dolu bardağa bir kere tükürüyoruz.
-15 ya da 20 dakika sonra tükürük üstte kalıyorsa bağırsak floramızın çok iyi olduğu anlamı çıkabilir.
-Fakat su bulanmış ve tükürük aşağı inmiş ya da dibe çökmüşse, bağırsaktaki zararlı mikroorganizmaların en meşhuru olan mantarın görülme olasılığı yüksek.



Etiketler: