Türk Futbolunun Tarihi Gelişimi

Türkler İlk Topu Nerede Koşturdu?

 

Modern futbolun ilk adresi İngiltere olarak biliniyor. Bugüne kadar elde edilen belgelerden ülke topraklarındaki ilk futbol maçları 1875'de Selanik'te oynandığı ortaya çıkmıştır. 1877 yılında ise İzmir Bornova futbolla tanışmıştır. O zamanlar müslüman gençler futbol oynamayı yanlış bulduklarından futbol oynamaktan uzak kalmışlardır. İzmir'de ilk futbol kulübü 1894'de İngilizler tarafından ''Football Clup Smyrna'' (İzmir Futbol Kulübü) adı altında kurulmuştur. 1895 yılında ise İstanbul Moda semti de futbol oynayan gençlerle tanışmıştır.1897 yılında, İzmir’den bir takımın İstanbul’a gelerek burada İstanbul takımıyla karşılaşması, Türk futbol tarihinde önemli dönüm noktası olmuştur. İlk Türk Takımı 1901 yılında İstanbul Kadıköy'de Fuat Hüsnü Bey ile Reşat Danyal Bey tarafından kurulan ''Black Stocking'' futbol takımıdır. İzmir'de futbolun öncülüğünü yapanlardan James Lafontaine İstanbul'a yerleşerek pazar ligi adıyla anılan ilk ligi düzenledi. 1905 yılında gelindiğinde Galatasaray Lisesi öğrencileri Ali Sami Yen ve arkadaşları tarafından bugünki Galatasaray Futbol Takımı kurulmuştur. 1905-1906 sezonunda üçüncüsü yapılan ''İstanbul Futbol Ligi”ne katılan ilk Türk takımı olmuştur.

 

 

1907 yılına gelindiğinde ise Hariciye Nazırı Asım ve Server Paşaların torunu Londra Sefareti Başkatibi Nuri Bey'in oğlu Ziya Bey ile Harekat Ordusu Feriki Şevki Paşa'nın oğlu Ayetullah Bey ve ünlü edebiyatçı Sami Paşazade Sezai Bey'in yeğeni Enver Necip Bey bir takım kurmak için görüşüp bugünki Fenerbahçe Futbol Takımı'nı kurdu.

 

 

İngilizlerin kurdukları ve önceleri sadece İngiliz ve Rum takımlarının katıldıkları İstanbul Futbol Ligi'ne 1908'li yıllardan sonra  Türk takımlarının egemenliği hakim olmuştur. Bu ligde Galatasaray’dan sonra Fenerbahçe ve Altınordu gibi Türk takımları da büyük çapta varlıklarını göstermiştir. İstanbul’un yanı sıra İzmir, Ankara, Eskişehir, Bursa, Adana ve Trabzon gibi illerimizde de futbol bu dönemde hızla yayılmıştır. Bir jimnastik kulübü olarak 1903 yılında kurulmuş olan Beşiktaş yine bu dönemde futbola el atmış ve ortaya Beşiktaş Futbol Takımını çıkartmıştır. 

 

 

Cumhuriyet dönemi her anlamda yeniliklerin başlangıç dönemiydi. 1923'te Cumhuriyet'in ilanından sonra Türkiye Futbol Federasyonu kuruldu. Yine 21 Mayıs 1923'te FIFA üyeliğine kabul edildi. 26 Ekim 1923 yılında Türkiye Milli Futbol Takımı ilk maçına çıktı. 1924 yılında ise Türkiye Futbol Şampiyonası ilk kez düzenlendi. Bu yıldan sonra Türkiye, futbolu resmen profesyonel bir meslek dalı olarak gördü. UEFA , 1962 yılında Türkiye üyeliğini kabul etti.

2002 yılında ise FIFA Dünya Kupası elemelerinde Şenol Güneş yönetimindeki milli takım, Güney Kore'yi 3-2 mağlup ederek Dünya Üçüncüsü olarak büyük bir başarı elde etti. Aynı maçta Hakan Şükür maçın başlamasından 10,8 saniye sonra attığı golle Dünya Kupası tarihinin en hızlı golünü attı ve tarihe geçti.

   

 

 

 

 

 

 



Etiketler: