Üçüncü Doz BionTech 65 YaÅŸ Üstünü Koruyor!

Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken, yapılan araÅŸtırmalarda üçüncü doz BionTech aşının 65 yaÅŸ üstünde bulunan vatandaÅŸları omicron varyantına karşı koruduÄŸu ortaya çıktı. 

 

Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken, yapılan araÅŸtırmalarda üçüncü doz BionTech aşının 65 yaÅŸ üstünde bulunan vatandaÅŸları omicron varyantına karşı koruduÄŸu ortaya çıktı. Son dönemde koronavürüs salgını ile mücadele tüm dünyada devam ederken yapılan araÅŸtırmalarda üçüncü doz BionTech aşının 65 yaÅŸ üstünde bulunan vatandaÅŸları omicron varyantına karşı koruduÄŸu ortaya çıktı. 

 

AraÅŸtırmacılar, Covid-19'a karşı hatırlatma dozu olarak da geçen üçüncü doz BioNTech aşısının, 65 yaÅŸ üstündeki insanları, Delta ve Omicron varyantına karşı en az üç ay daha etkili bir ÅŸekilde koruduÄŸunu ortaya çıkardı. Covid-19; Alpha, Beta, Gamma, Delta ve Omicron dahil olmak üzere çeÅŸitli varyantlarla yayılmaya devam ediyor. En son ortaya çıkan Omicron varyantı, yüksek bulaÅŸabilirliÄŸi nedeniyle, dünya çapında hızla yayılıyor ve daha önce enfekte olmuÅŸ ve aşılanmış kiÅŸilerde bile daha fazla enfeksiyon vakasına neden oluyor. Fransa’daki huzurevi sakinlerinde yapılan yeni araÅŸtırmalar ise, Covid-19’a karşı BioNTech  üçüncü doz aşının Delta ve Omicron varyantına karşı korumada en az üç ay etkili olduÄŸunu buldu. News Medical’in haberine göre, iki doz Covid-19 aşısı, daha zayıf nötralizasyon gösterirken bir hatırlatma dozu, vücuttaki antikor seviyesini artırdı.

 

ucuncu doz biontech 65 yas ustunu omicron varyantina karsi koruyor 1

 

Üçüncü doz 65 yaÅŸ üstünü koruyor!

 

65 yaşın üzerindeki yetiÅŸkinler ve bağışıklığı düÅŸük kiÅŸilerde Covid-19 virüsünün daha ciddi ilerlediÄŸi biliniyor. Hızla bulaÅŸan Omicron varyantı da, iki doz aşı olanların bağışıklığını düÅŸürdüÄŸü için riski artırıyor. Lille Üniversite Hastanesi’nde ortaya konan bulgular, tekrarlanan Covid-19 aşılarının yüksek riskli popülasyonların bağışıklık savunmasını güçlendirmede uygun bir seçenek olduÄŸunu gösteriyor.

 

HASTA ÖZELLÄ°KLERÄ° VE ÇALIÅžMA DETAYLARI

 

AraÅŸtırmacılar, iki kez BioNTech aşısı olmuÅŸ, 65 yaÅŸ üstündeki, 106 huzurevi sakinini inceledi. Katılımcılarının hiçbirinde mevcut veya kalıcı bir bulaşıcı hastalık, son beÅŸ yıla uzanan bir kanser teÅŸhisi yoktu. Ayrıca hiçbiri aktif olarak steroid ve/veya immünosupresan kullanmıyordu. Ekip, geçmiÅŸ Covid-19 enfeksiyonları veya yüksek antikor seviyeleri hakkında da bilgi topladı.

 

106 katılımcıdan 47’sinin aşılamadan önce Covid-19 enfeksiyonu öyküsü yoktu, 59’una ise herhangi bir aşılamadan önce Covid-19 teÅŸhisi kondu. Hatırlatıcı dozun ardından antikor verilerini toplamadan önce altı katılımcı hayatını kaybetti ve analiz sırasında 11 katılımcıyla ilgili veriler mevcut deÄŸildi.

 

Toplam 87 huzurevi sakini, üçüncü takviye dozundan üç ay sonra serum örnekleri bağışladı. AraÅŸtırmacılar, serum numunelerindeki Immunoglobulin G seviyelerini ve bu antikorların Delta veya Omicron varyantlarına maruz kaldıklarında ne kadar etkili olduÄŸunu ölçtüler.

 

ucuncu doz biontech 65 yas ustunu omicron varyantina karsi koruyor 2

 

AÅžIDAN ÖNCEKÄ° VE SONRAKÄ° BAÄžIÅžIKLIK SEVÄ°YESÄ°

 

Aşılamadan önce, Covid-19’a önceden maruz kalmamış huzurevi sakinleri, daha önce hastalıktan kurtulmuÅŸ olanlara kıyasla daha düÅŸük Immunoglobulin G seviyelerine sahipti. Takviye dozundan sonra her iki grup da yüksek antikor seviyeleri gösterdi.

 

Covid-19 enfeksiyonu öyküsü olan huzurevi sakinlerinde T hücre sayısı, hiç maruz kalmayanlara kıyasla daha yüksekti. Ä°ki doz aşılamadan sonra araÅŸtırmacılar, T hücre tepkilerinin sekiz aya kadar sabit kaldığını gözlemlediler. BioNTech hatırlatıcı dozundan bir ay sonra her iki grupta da S1 reaktif T hücrelerinin sayısı arttı.

 

HATIRLATMA DOZUNDAN SONRA DELTA VE OMICRON’A ANTÄ°KOR TEPKÄ°SÄ° 

 

Üçüncü dozdan önce, önceden Covid-19 hastalığı olmayan huzurevi sakinlerinin yaklaşık %19’unda Delta varyantına karşı nötralize edici antikorlar vardı. Bununla birlikte, daha önce bir enfeksiyona sahip olmak yardımcı oldu; huzurevi sakinlerinin %88’i Delta için antikor gösterdi. Hatırlatma dozundan üç ay sonra, çalışmadaki tüm huzurevi sakinleri, Delta varyantına karşı saptanabilir ve yüksek düzeyde nötralize edici antikorlar gösterdi. Ayrıca, hem iyileÅŸen hem de enfeksiyondan kurtulan huzurevinde kalanlar, önemli ölçüde yüksek antikor seviyelerine sahipti.

 

AraÅŸtırmacılar, BioNTech hatırlatma dozunu aldıktan üç ay sonra antikor seviyelerini ölçtüÄŸünde, huzurevinde yaÅŸayanların %84’ünde Omicron’a karşı saptanabilir nötralize edici antikorları olduÄŸunu gördüler. Ayrıca, enfeksiyondan kurtulan katılımcıların yaklaşık %95’inde antikorlar vardı. Bununla birlikte, Delta’ya kıyasla Omicron’a karşı nötralize etmede 35 kat azalma oldu.

Sonuç olarak, mevcut çalışma, iki doz BioNTech aşısının Covid-19’a karşı hastaneye yatmaktan korunmaya karşı etkili olmaya devam ettiÄŸini; bununla birlikte, üçüncü dozun da Omicron varyantına karşı durmak için oldukça önemli olduÄŸunu tespit etti.