Ünlü Doktor Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Konusunda Uyardı!

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla adından söz ettiren ünlü doktor Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yayınladığı paylaşımında bu kez çocuklarda orta kulak iltihabı konusunda ebeveynleri uyardı.

 

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla adından söz ettiren ünlü doktor Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yayınladığı paylaşımında bu kez çocuklarda orta kulak iltihabı konusunda ebeveynleri uyardı. Her çocuğun orta kulak iltihabı geçirebileceğini belirten ünlü doktor fakat bu durum çok sık tekrar ediyorsa bunun üstüne düşünülmesi gereken bir durum olduğunu belirtti. Sık orta kulak iltihabı durumunda en sık orta kulakta sıvı birikme durumuna rastlanıldığını belirten ünlü doktor bu durum yaşandığında ailelerin bundan haberdar olmadığını gördüğünü söyledi.

 

Orta kulakta sıvı birikimi durumu zor düzelen bir durumdur ve o dönemde çocuk yeterli duyamaz. Bunun olması durumunda ise, gelişim sürecindeki çocuk öğrenmeyi öğrenemez. Bu da konuşmada gecikme, beyin gelişiminde gecikme, IQ de düşme anlamına gelir.

 

Tüm bu durumların kök nedeninde alerjinin yattığını belirten Serpen, alerjik çocuklar zamanında tanı konamaz alerjen bulunup uzaklaştırılamaz ve koruyucu tedavi başlanmaz ise sonuç kulakta sıvı birikimi, işitme kaybı ve sürekli antibiyotik kullanımı, geniz etinde büyüme, ilerde de kulağa tüp takılma durumu ile geniz eti ameliyatının kaçınılmaz olacağını söyledi.

 

Bu durum gerçekleşse dahi alerjinin düzeltilip kontrol altına alınmazsa yine tekrarlanacağını belirtti. Tüm bunlarla beraber, orta kulakta sıvı birikimi durumunda sürekli antibiyotik kulanılması da çok sık görülen bir yanlıştır. Kulakta sıvı birikiminin sebebi bulunup düzeltilmelidir.

 

Erken aşamada tanı konulup düzeltilmez ise konuşmada gerilik, zekada gerilik, işitme kaybı ve kulağa tüp takılma operasyonu kaçınılmaz bir son olur. Erken tanının bu tip durumlarda çok önemli olup hayat kurtarıcı faktör olacağını söyleyen ünlü doktor sağlam çocuk takibinin altını çizdi çünkü orta kulakta sıvı birikim durumu şikayete neden olmayabilir ve aile farketmeden ilerleyebilir.