Yaşlılık Hasta Olmak Demek Değildir!

Yaşlılara, 'Sen yaşlısın, yapamazsın', 'gücün yetmez', 'hastasın' gibi kelimeler kullanmak psikolojik hasar veriyor.

 

Yeni Çağ'da yer alan habere göre;  Aile Hekimi Uzmanı Dr. Filiz Arabacı, 'Sosyal bağları azalan yaşlılarda yaşlanmanın ve kronik hastalıkların hızlandığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Yaşlılıkta diğer önemli nokta kronik hastalıklarının takibi ve ilaçlarının düzenli olarak alınmasının sağlanmasıdır. Mesafelerin arttığı ve sosyalleşmenin azaldığı bu dönemde yaş almak daha endişe verici bir hal alır. Bu sebeple, yaşlıların fiziksel aktivite becerileri konusunda toplumsal desteğe ihtiyacı vardır. Evde bakımı yapılan bireylerde bakımı veren kişinin gözlemleri ve becerileri ön plana çıkmaktadır. Evde tek başına kalan bireylerde evin iç dizaynı, mobilyaların ve banyoların kişiye göre organize edilmiş olması önemlidir. Yaş aldıkça denge problemleri ve buna bağlı düşme riski artmaktadır. Hijyen, öz bakım veya bakım desteği, sağlık konusunda kişinin ihtiyaçları yaş aldıkça değişkenlik göstermekte, ancak bu arada bireyin isteklerinin de göz önünde bulundurulması gerekir' açıklamalarında bulundu. 

 

2030 YILINDA DÜNYADA 6 KİŞİDEN BİRİ YAŞLI OLUCAK

 

İnsanların çoğunun 60 yaş ve üzerinde yaşamasının beklendiğine dikkat çeken Aile Hekimi Uzmanı Dr. Filiz Arabacı, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2015 ile 2050 yılları arasında dünya nüfusunun 60 yaş üstü oranının yüzde 12’den yüzde 22’ye çıkması bekleniyor. 2030 yılında dünyada 6 kişiden biri 60 yaş üstü olacak” sözlerini kullandı.

 

Sonuç olarak bir gün hepimiz yaşlanıcaz. Bu sebeple karşımızdaki kişinin yaşı, kültürü, dini, ırkı, cinsi vs. ne olursa olsun kalp kırmaya gerek yok. İletişimin ilk kuralı önce kendimizi onun yerine koymalı ve empati yapmalıyız. Daha sonra ise doğru bir dille konuşmalıyız. Böylelikle hayat bir  kaç saniyeliğine güzelleşebilir..