Yusuf Demir Yerli Statüsünde Oynayacak Mı? Yerli Statü Durumu Nedir? TFF'den Resmi Açıklama!

Yusuf Demir yerli statüsünde oynayacak mı? Galatasaray'da Yusuf Demir'in yerli statüsünde oynatılmasıyla ilgili ısrarlar devam ederken, Türkiye Futbol Federasyonu resmi sitesinden yaptığı açıklamada konuya açıklık getirdi. Peki Yusuf Demir yerli statüsünde oynayacak mı? Cevaplar haberimizde..

 

Yusuf Demir yerli statüsünde oynayacak mı? Galatasaray'da Yusuf Demir'in yerli statüsünde oynatılmasıyla ilgili ısrarlar devam ederken, Türkiye Futbol Federasyonu resmi sitesinden yaptığı açıklamada konuya açıklık getirdi. Peki Yusuf Demir yerli statüsünde oynayacak mı? Cevaplar haberimizde.. 

 

Ajansspor'un haberine göre; Galatasaray'ın Rapid Wien'den kadrosuna kattığı Yusuf Demir'in yerli statüsünde yer alıp almayacağı büyük tartışmalara yol açmıştı. TFF, resmi sitesinden konuya ilişkin bir paylaşımda bulundu. Galatasaray'ın transferin son gününde Rapid Wien'den 6 milyon Euro karşılığnda kadrosuna kattığı Yusuf Demir'in yerli statüsünde yer alıp almayacağı konusu kamuoyunda büyük tartışmalara yol açmıştı. Galatasaray cephesinden başkan Dursun Özbek ve teknik direktör Okan Buruk, Yusuf Demir'in yerli statüsünde oynaması gerektiğini vurgulamıştı. Başakşehir Teknik Direktörü Emre Belözoğlu da Yusuf Demir'in yerli statüsünde oynatılması gerektiğini ifade etmişti. Konuya ilişkin TFF'nin resmi sitesinden bir paylaşım yapıldı. İşte ayrıntılar...

 

PERFORMANSIYLA DİKKAT ÇEKTİ

 

Galatasaray'ın Rapid Wien'den kadrosuna dahil ettiği Yusuf Demir, Kasımpaşa ve Konyaspor karşılaşmalarında oyuna sonradan dahil oldu ve etkili performansıyla tüm dikkatleri üzerine çekti. Yusuf Demir'in gösterdiği etkili performansın ardından genç oyuncunun yerli statüsünde oynatılıp oynatılmayacağı tartışma konusu oldu.

 

GALATASARAY CEPHESİNDEN TEPKİLER

 

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Yusuf Demir'in yerli statüsünde oynatılması gerektiğini ifade etmişti. Buruk, "Bizim için en büyük zorluk 3 Türk kuralı. Yusuf geldi ancak yabancı statüsünde. Bu çocuk Türk oğlu Türk. Ailesi Türk, Türkçe konuşuyor ama buraya yabancı olarak geliyor. Bu kuralın değişmesi gerekiyor. Anlamak çok güç." sözlerini kullanmıştı. Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ise Yusuf Demir konusunda gereken başvuruların yapılacağını söylemişti. Başkan Özbek, "Yusuf Demir evladımız. Genç yaşta Avrupa'nın dikkatini çekmiş ve Barcelona gibi dünya devi takımına transfer olmuş. Her kategoride oynamış. Yusuf Demir'in Galatasaray'da olması bizim için bir kıvanç kaynağı. Yusuf Demir'i Türk futboluna kazandıralım derken çok böyle acayip bir laf etmiş mi oluyoruz. Elbette çalışma gerektiriyor. Elbette, bazı kuralların TFF ve FIFA'da değişmesi gerekir. Bu kurallar kendi kendine mi değişecek. Türkçe konuşamayan oyuncular Türk statüsünde oynuyor. Bunlar dururken, Yusuf'un Türk olarak oynayamaması üzücü." ifadelerini kullanmıştı.

 

EMRE BELÖZOĞLU: TÜRK STATÜSÜNDE OYNAMALI

 

Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, UEFA Konferans Ligi'nde Fiorentina ile karşılaşacakları maçın öncesinde Yusuf Demir konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Belözoğlu, "Yusuf Demir’in kural değiştikten sonra geldiği için transferden başka, milli takımı tercih etmesinden dolayı kurala dayalı durum. Bir oyuncu Türk’üm ben diyorsa, bunu benliğinde hissediyorsa bence şahsi fikrim oynamalıdır. Mesut’ta belirli bir seneden önce geldiği kural. O yüzden Türk statüsünde oynuyor. Mesut Almanya’yı tamamen karşısına almış bir oyuncu." sözlerini kullanmıştı

 

TÜRK STATÜSÜNDE OYNAYABİLİR Mİ?

 

Yusuf Demir’in mavi kartı olması Türkiye Futbol Federasyonu'nun talimatlarına göre Türk statüsünde oynamasına yetmiyor.

 

TFF’nin yayınladığı 2022-2023 Futbol Sezonu İlan Edilmesi Gereken Hususlar başlıklı belgeye göre; “A Takım Listesinde yer alacak en az 14 futbolcunun, Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğuna sahip futbolcu olması zorunludur. Bu kuralın ilk olarak yürürlüğe girdiği 15 Haziran 2015 tarihinden önce başka ülke A Milli Futbol Takımlarını tercih etmiş futbolcular açısından Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğu şartı aranmaz” ibaresi yer alıyor.

 

Buna göre; Yusuf Demir, 15 Haziran 2015’ten sonra Avusturya Milli Takımıyla 4 maça çıktığından dolayı yabancı statüsünde sayılıyor. 2015 öncesi mavi kart alan futbolcular Türkiye Milli Takımı'nda yer alma şansı olsun olmasın Türk statüsünde forma giyebiliyor. Mesut Özil, bu statüden dolayı Başakşehir'de yerli statüsünde oynuyor. 2015 öncesi Avusturya Milli Takımı'nı seçen ve mavi kartı bulunan Beşiktaş’ın eski futbolcusu Veli Kavlak Türkiye’de yerli statüsünde sayılmıştı.

 

Yusuf Demir'in Türkiye Milli Takımı'nda oynama şansı bulunmuyor. Genç oyuncunun yerli statüsünde oynayabilmesi için TFF'nin talimat değiştirmesi gerekiyor. TFF, "Türkiye vatandaşlığı veya mavi kartı bulunanlar yerli statüsünde oynayabilir" derse, Yusuf Demir de gelecek sezondan itibaren yerli statüsünde forma giyebilir.

 

TFF'NİN SİTESİNDEN PAYLAŞIM

 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2022-2023 Sezonu Spor Toto Süper Lig, Spor Toto 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig'de yer alan kulüplerin Birinci Transfer ve Tescil Dönemi sonrası oluşan resmi A takım oyuncu lislerini yayınladı. TFF yayınladığı listede, Galatasaray 'ın yerli statüsünde ve milli takımda oynaması gerektiğini açıkladığı Yusuf Demir'in milli takım için uygun olmadığını belirtti. Ajansspor'un haberine göre; TFF, yayınladığı kulüplerin A takım tescil listelerinde Yusuf Demir için A Milli Takım'da oynamaya uygun değil dedi. 30 futbolcuyu tescil eden Galatasaray'da Abülkerim Bardakcı, Ali Yeşilyurt, Barış Alper Yılmaz, Berkan Kutlu, Emin Bayram, Emre Taşdemir, Hamza Yiğit Akman, Jankat Yılmaz, Kazımcan Karataş, Metehan Baltacı, Kerem Aktürkoğlu, Okan Kocuk, Özgür Baran Aksaka ve Yunus Akgün A Milli Takım'da oynamaya uygun olarak işaretlendi.

 

Fenerbahçe 32 oyuncu tescil etti

 

Fenerbahçe ise 32 futbolcu tescil etti. Bu futbolcular arasından Altay Bayındır, Arda Güler, Bora Aydınlık, Çağtay Kurukalıp, Emre Mor, Erkan Arda Çağdaş, Ferdi Kadıoğlu, İrfan Can Eğribayat, İrfan Can Kahveci, İsak Vural, İsmail Yüksek, Melih Bostan, Mert Hakan Yandaş, Ertuğrul Çetin, Serdar Aziz, Serdar Dursun, Yiğit Efe Demir ve Yusuf Kocatürk A Milli Takım için uygun bulundu.

 

Beşiktaş 'ın 18 Türk'ü var hiçbiri A Milli değil...

 

Beşiktaş'ın tescil ettirdiği 32 futbolcudan 18'i yerli statüde bulundu. A Milli Takım'ın Lüksemburg ve Faroe Adaları maçları için açıkladığı aday kadroda hiçbir Beşiktaşlı futbolcunun yer almaması Siyah-Beyazlılar'ın tepkisini çekti.

 

Berkay Vardar

 

Umut Meraş

 

Cenk Tosun

 

Demir Ege Tıknaz

 

Emre Bilgin

 

Emrecan Uzunhan

 

Ersin Destanoğlu

 

Mert Günök

 

Kerem Atakan Kesgin

 

Necati Bilgiç

 

Necip Uysal

 

Oğuzhan Akgün

 

Salih Uçan

 

Semih Kılıçsoy

 

Serkan Emrecan Terzi

 

Tayfur Bingöl

 

Tayyip Talha Sanuç