46 yaşındaki Sergei Vladimirovich Ochigava, İskandinav Havayolları’nın Danimarka’nın başkenti Kopenhag’tan kalkan uçağına bindi, ABD’nin Los Angeles kenti havaalanında indi. Ochigava’nın ne pasaportu vardı, ne vizesi, ne de bileti.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Önce pasaportunu uçakta unuttuğunu söyledi. Uçakta arandı ama bulunamadı. Hazırlanan tutanağa göre ABD’ye yolculuğuyla ilgili yanıltıcı bilgiler verdi, yalan söyledi. Çantasında Rus ve İsrail kimlik kartları bulunu ama ne pasaport vardı, ne de ABD’ye vize başvurusunda bulunduğuna ilişkin herhangi bir belge. Uyruğu da belli değildi.

 

Hemen kaçak yolcu işlemi yapıldı. Bu, ABD yasalarına göre federal bir suçtu. 5 Aralık’ta mahkemeye çıkarıldı. Suçsuz olduğunu söyledi. 26 Aralık’ta yargı önüne çıkarılacak. O tarihe kadar gözaltında tutulacak. Suçlu bulunursa 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

 

Ochigava’nın Kopenhag’ta güvenlik kontrollerini nasıl aştığı ve uçağa binebildiği esrarını koruyor. Tüm bunları kendisi de hatırlamıyor. Kopenhag Havaalanı’nın güvenlik kameraları Sergei Ochigava’nın uçağa binmek için geçerli bir bileti olmadığını gösteriyor.

 

Mürettebata göre uçak havalanırken Ochigava 36D numaralı koltuğa oturdu. Bu koltuk normalde boş tutuluyor. Daha sonra sık sık koltuk değiştirdi ve diğer yolcularla sohbet etmeyi nedeni. Ama hiçbir yolcu onunla ilgilenmedi Ayrıca iki kez yemek istedi, mürettebata ait çikolatadan yemeye kalkıştı. Mürettebat uçakta bir fazla yolcu olduğunu farketmedi.

 

Ochigava FBI görevlilerine pazarlama ve ekonomi dallarında doktora sahibi olduğunu, yıllar önce Rusya’da iktisatçı olarak çalıştığını anlattı. 3 gündür uyumadığını ve neler olup bittiğini anlamadığını söyledi. Kopenhag’a nasıl gittiğini ve orada ne yaptığını da açıklayamadı.

 

Bakalım davada ne gibi gelişmeler yaşanacak…