İnsanın bazı şeyleri unutması son derece doğal. Ancak belleğinizi korumak istyorsanız, başı alışkanlıklardan vazgeçmek ve bazı yeni alışkanlıklar edinmek, bunamaya, yani “Senil demans”a karşı önleyici olabilir.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

(Not: Senil demans 70 yaş ve üstünde başlayan ve sinsi şekilde ilerleyen bir hastalık. Kadınlarda daha sık görülen bu hastalıkta ilk belirti olarak yakın geçmişi hazırlamakta zorluk yaşanıyor. Bunun yanı sıra alışkanlıkların unutulması ve zihinsel yetenek becerilerinin azalması diğer belirtiler arasında sayılıyor.)

 

Modern toplumda bunamanın pençesine düşenlerin sayısı her geçen yıl korku verecek kadar artıyor. Araştırmalara göre, önümüzdeki 30 yıl içinde dünyada bunama hastalığına yakalananların sayısı 3 katına çıkacak. Uzmanlar, bazı alışkanlıkların bunama riskini artırdığı uyarısında bulunuyor ve bunları şöyle sayıyorlar: Mikro dalgada ısıtılarak tüketilen hazır yiyecekler, aşırı yağ ve şeker içeriyor. O nedenle sadece beden sağlığı için değil, beyin sağlığı için de ciddi bir tehlike oluşturuyor.

.

BİRİNCİ HATA KÖTÜ BESLENMEK: So n araştırmalarda kötü beslenme alışkanlıklarının bunama riskini artırdığına ilişkin işaretler gitgide artıyor. Çare: Hazır yemeklerden uzak durun, kırmızı et tüketiminden mümkün olduğunca kaçının, Doymuş yağ içeren et ve şarküteri ürünlerini ve yağlı madde açısından zengin süt ürünlerini (Peynir, krema, tereyağ) sofranızdan uzak tutun. Şeker, şekerli ve tuzlu yiyecekler ve içeceklerden uzak durun.

 

Öneri: Balık, sebze, meyve ve aromalı bitkilere dayalı bir beslenme rejimi hazırlayın. Ayrıca kolza, zeytin, fındık yağı ile hazırlanmış yiyeceklere yönelin. Karbon hidrat açısından zengin, hamur işleri, ekmek ve pirinç tüketmeyi ihmal etmeyin. Uzmanların önerisi: Kalp atışlarınızı ve solunumunuzu hızlandırmak için günde 30 dakika spor yapın, Ayrıca haftada bir kez de yüzme ve fitnes gibi fiziki faaliyetlere yönelin.

 

İKİNCİ HATA FİZİKİ FAALİYET EKSİKLİĞİ: ABD Sağlık Bakanlığı’nın 2017’de yaptığı araştırmada, fiziki faaliyet eksikliği ile Alzheimer hastalığı arasında bir bağlantı bulunamadı. Ancak gün içinde ne kadar çok hareket ederseniz, yaşa bağlı idrak eksikliğinin o kadar yavaşlayacağını, tüm uzmanlar kabul ediyor. Çünkü fiziki faaliyet beyne kan akışını hızlandırıyor, bu da yeni hücreler ve bağlantılar üretilmesini artırıyor Sosyal medyaların, Netflix’in çığ gibi yayıldığı günümüzde gerçek bir sosyal hayat büyük önem taşıyor.

 

ÜÇÜNCÜ HATA SOSYAL TEMASIN AZALMASI: Daldan dala konan bir kelebek misali her fırsatta ilgi odağı olmayı istemeseniz bile sosyal ilişkilerinizi korumak sağlığınız için önemli. Bir çok araştırma diğer insanlarla temas kurmanın beyni çeşitli düzeylerde harekete geçirdiğini. Bunun da zihinsel açıdan formda kalmaya yardım ettiğini ortaya koydu. Uyku eksikliğinin yanı sıra kronik stres de bunama riskini artırabiliyor.

 

DÖRDÜNCÜ HATA UYKU EKSİKLİĞİ: Son araştırmalar uyku eksikliğinin Alzheimer hastalığını doğrudan tetiklemediğini ama riski artırdığını gösterdi. Çünkü uykuda beynimiz uyanık olduğumuz sürece biriken zehirleri temizliyor. Bu beyin zehirlerinden bazıları Alzheimer hastalığı riskiyle doğrudan ilişkili. Cep telefonunuza yoğunlaşacağınıza düzenli olarak gazete, dergi veya kitap okumayı tercih edin.

 

BEŞİNCİ HATA ÖĞRENMEKTEN VAZGEÇMEK: Son bilimsel buluşlar beynimizin yaşa bağlı yapılarını değiştirebildiğini ve yeni sinir ağları oluşturabileceğini gösterdi. Her gün gazete okumak, bulmaca çözmek, beyni çalıştırıyor, bu da zihinsel açıdan formda kalmamızı sağlıyor. Damar tansiyonunuzun kaç olduğunu biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, bugünden tez yok, düzenli olarak ölçmeye başlayın.

 

ALTINCI HATA TANSİYONUNUZU İHMAL ETMEK: Dünya genelinde 28 bin kişiyi kapsayan ve “European Heart Journal” dergisinde yayınlanan bir araştırmada, damar tansiyonunun düşük olmasının ileri yaşlarda bunama riskini azalttığına ilişkin çok sağlam kanıtlar verdi. Unutmayın; stres, içki ve sağlıksız bir yaşam biçimi, yüksek tansiyonun başlıca nedenleri olarak sayılıyor